Profilbild
2009-11-08

Hur spännande är det med folks ålder egentligen? Jag sitter och petar i texter till Rosenlarvs nästnästa bok: Är de här för att stanna nu? Det är en idé- och diskussionsbok om de svenska teaterprojekt som under 2000-talet har uppmärksammat äldre kvinnliga dramatiker. Åsa, som är redaktör för boken, har intervjuat en hel drös med folk och nu ska vi presentera dem lite kort och så där käckt som man gör. “Moa Holmqvist (född 1980) är litteraturvetare och förlagsredaktör. Hon är en av de som driver bokförlaget Rosenlarv.” Typ så. Ganska enkelt för det mesta, men nu gäller det det där lilla “(född xxx)”. Åsa tycker att det är överflödigt. Jag tycker … nog att det _egentligen_ är överflödigt men att man samtidigt ibland vill veta. Och att det spelar roll att en del personer som intervjuats är födda -78 och andra -53. Om man verkligen vill kan man dessutom (just här) se ett generationsskifte. De flesta av personerna som på ett eller annat sätt deltar i boken är antingen femtio- eller sjuttiotalister. Är inte det lite intressant? Eller bidrar man bara till enkelspåriga tolkningar av folk genom att ge den typen av information?
/Moa