Grabben i bloggen bredvid har skrivit om böcker om skrivande. Blir lite inspirerad och skulle vilja hänga på och komma med några tips jag med. Eller ja, ett tips blir det väl eftersom jag egentligen mest läst en bok om skrivande från pärm till pärm, men den är å andra sidan blankläst: “Writing and plotting suspense fiction” av Patricia Highsmith (hon som skrev Ripley-böckerna, Främlingar på tåg och en massa otroligt fina noveller).

Den är lite rolig den här boken, också för att den fokuserar på processen på ett ganska lustigt sätt. Jag vet inte om La Highsmith alltid har rätt i det hon säger, eller snarare om man får bättre resultat om man tillämpar det på det egna skrivandet, men det är i alla fall kul att se hur hon själv har skapat sin tillvaro för att få styr på den självdisciplin som trots allt nog kan sägas vara en grundbult i skrivandet. Jag gillar hennes sätt att vara konkret, att sticka ut hakan och typ säga ”8 sidor i en sittning, skriv klart slutet redan första gången och skriv upp på en lapp bredvid alla ”stationer” du ska förbi i novellen”.

Sen: hon rekommenderar sparsamhet med det sociala umgänget. Att vara social tar energi, menar hon drastiskt, lägg det på skrivandet istället. Och fysisk aktivitet bör man inte ägna sig åt för det, om något, är ett svart hål för energi. Promenader går bra, men hopp och studs… inte. Hmm. Har hört att Murakami menar motsatsen: att en författare är en osund själ och därför bör anstränga sig för att i möjliga mån skaffa sig en sund kropp. En osund själ i en osund kropp blir liksom för mycket, tycker han och jo… men ändå. Tobakslukt ÄR bra för inspirationen.