“Mina” agenter (Grand Agency) har förstås varit på mässan också, och igår berättade de att flera utländska förlag visat intresse för Halva liv. Att de visar intresse är förstås inte en garanti för att något alls ska hända, men det är åtminstone lovande!
Herregud, det är så spännande. Inte alls läskigt-spännande, bara kul-spännande, för allt som har med utlandet att göra är bara en bonus för mig och inget jag någonsin skulle räkna med.
Ibland försöker jag mig på det där med positivt tänkande, som alltid sägs vara så bra. Typ “Men det är klart att de vill ha den utomlands, inga problem!”. Men det finns något instinktivt i mig som inte alls vill tänka positivt – det känns mer som att utmana ödet…

Folk frågar ibland vad en litterär agent egentligen gör – det finns förstås olika sorters avtal, men mina förhandlar bl a med förlaget, försöker sälja in boken utomlands och sälja rättigheter för film eller tv. Med andra ord försöker de få mig att nå ut så mycket som möjligt i världen. De sköter också businessbiten, som är det svåraste med författande – betydligt svårare än själva skrivandet… Dessutom är mina agenter väldigt bra som ett komplement till förläggare och redaktör när det gäller allmänt pepp och goda råd. Här kan ni kolla deras hemsida.