Jovisst – och för att svara på din fråga Mattiaz, jag skriver på något som förhoppningsvis framöver ska ta formen av en roman. Är just nu inne i en jobbig del av arbetsprocessen känns det som, om nu inte hela processen är smärtsam vilket den mycket väl säkert kan vara… Karaktären, om det fortsätter vara som de är, är kvinnlig och det utspelar sig i Madrid.

Ska bli intervjuad om novellen idag. Intervjuaren är en väninna sen länge och därför kommer det att bli trevligt, tror jag. Vi kommer att spåna lite. Garva en del. Det blir bra, är inte nervös. Novellen som genre, alltså. Den plastiska och den underbara. Den lianskuttande och den temperaturtagande. Kanske om novellen kontra romanen. Det finns en del att säga. Ja, det finns det. Måste bara komma på det.

Kommer väl iofs mest att prata om noveller. I Spanien är noveller en ganska poppis genre. Och det finns något urspanskt över spanska noveller, om man kan säga så. Något pompöst och stort, en orädsla för det storvulna. Nunnor och präster och barn som föds med varghuvuden (barnen alltså). En orädsla också för övernaturliga saker. En del film förmedlar samma sak, kommer spontant att tänka på Barnhemmet av Bayonas. Här finns inget kompromissande om intrigen. Spansk stenkoll på varje åtbörd, och spansk stenkoll det är mer än vad hela världens mobiliserade stenkoll kan uppbåda, tror jag. Och det känns långt ner i tårna hur en hand sitter och rycker i olika nervsjok – mödrar som förlorar sina barn, barn som går igen och inte får frid, mobbing, utanförskap och kall atlantkustvind – allt detta i gamla stora, dragiga gotiska hus, perfekta scener för mörk orkestrering av undermedveten bråte.

Allt är inte Almodóvar i Spanien. Det finns en del annat också, som kanske kommer lite i skymundan. Den sista av honom var en besvikelse, tycker jag (Brustna omfamningar). Penelope Cruz ÄR jättesnygg, men att kompromissa med allt annat för att hon ska synas… Jag hade uppskattat lite mer äkta galenskap, men det kanske inte säljer lika bra ”på andra sidan pölen”, som man säger i Spanien.

Fredag alltså IGEN…