Älskar att handla böcker på nätet. Slipper släpa dem över stan, och det känns lite som julafton när man öppnar paketet och får ta på dem. Plus att paketet innehåller precis det man önskade sig.

Idag fick jag två paket. Det ena kom från Amazon i USA. Jag är med i en bokklubb som heter Kulturkoftorna. Vi ses en gång i månaden och dricker lådvin och diskuterar den bok som alla läst sedan sist. Vi turas om att välja. Den här gången är det “To die in California”, av Newton Thornburg. Den var slutsåld precis överallt, men till slut kom jag över ett begagnat exemplar med skönt 70-talstryck. Den är bläddrad så att ryggen är randig, och sidkanterna är röda på det där sättet som man aldrig ser längre. Kan inte låta bli att bli nyfiken på vem som suttit ända borta i Amerikat och läst den…

Älskar att vara med i en bokklubb. Vi känner varandra sedan tidigare och från andra sammanhang, men inte FÖR bra – vi ska kunna tala fritt, men inte i för invanda hjulspår, är det tänkt. Det enda alla har gemensamt är att vi är smarta, diskussionslystna och älskar böcker. Det är otroligt spännande att se hur en text kan tas emot så helt olika av olika personer. (Och för mig, som själv skriver, är det rätt nyttigt att bli påmind om det också.)

Men det allra bästa är att man “tvingas” läsa böcker som man annars aldrig skulle ha valt. Vyerna vidgas. Vi har haft klubben i snart ett och ett halvt år och gått igenom allt från en hårdkokt Dennis Lehane-deckare till en Marilyn Manson-biografi till Maryse Condés “Färden genom mangroven” till tantsnuskföregångaren “Dockornas dal”. Längtar redan till nästa träff.

Och om ni undrar: i det andra av dagens bokpaket, som kom från Adlibris, låg två böcker: ”World war Z” av Max Brooks, en bok om zombies, och Susan Faludis “Den amerikanska mardrömmen”, om hur reaktionerna på 11 september 2001 inneburit en tillbakagång till gamla könsroller och ett tättslutande lock över feminismen i USA. Vi får väl se vilken som är läskigast…

Till sist: vill bara påminna om att jag på onsdag 9 sept klockan 21 kommer ha en liten chatt här för att fira att min bok “Halva liv” släpps. Här anmäler man sig