Profilbild
2009-09-15

Kom till jobbet halv åtta. Mötte Helene på gården och vi åkte hissen tillsammans upp medan vi summerade helgen. Fastighetsägaren har bytt ut takfönstren på kontor och i trapphus, snyggt blev det men mest skönt att ställningen jag slog huvudet i varje gång jag gick förbi är borta. Dator surrar igång, svarar på 15 mail om ditt och datt, kollar senaste dagarnas order och försäljning hos vår distributör. Packar mötesväskan och rusar 8.45 till möte 9.15 på andra sidan stan om en bok om hus i Göteborg som ska komma till våren. Åter på kontoret 11.00, passerade på vägen det som kanske ska bli vår nya lokal och sa hej till några på Förlagshuset en trappa upp. På Förlagshuset sitter ett antal förlag och frilansare inom bokbranschen, dit flyttade Kabusa från Skåne för 4 år sedan innan vi flyttade till våra lokaler i Klippan i västra Göteborg för 2 år sedan. Nu längtar vi tillbaka till denna samlingspunkt som Lagerhuset har blivit för förlag, tidskrifter och snart Pusterviksteatern. Åter på kontoret begrundade jag en tjock hög med pressklipp som kom med posten, pratade med Anna om diverse saker som måste bestämmas om böcker som ska till tryck och kom överens om de sista detaljerna med vår nya sälj- och marknadschef som ska börja så snart det bara går för hennes nuvarande arbete. Lunch på vårt lager som har kök och matsal. Då får vi tid prata om allt möjligt. Åter till kontoret. Ringde till kulturredaktionerna på radion och pratade om några aktuella saker kring våra böcker. Skrev färdigt ett avtal för en bok som kommer senare i höst. Skrev adresser till inbjudan till mingel i vår monter på bokmässan för att fira Barnboksbildens Vänners jubileumsbok – Näckrosor eller färgkludd. Bekräftade ett par möten på Bokmässan i Frankfurt i mitten av oktober, och grunnade på om jag skulle tacka ja till ett tyskt förlags fest. Efter några dagar med möten varje halvtimma från morgon till kväll är man ganska mör, men kalas kan ju pigga upp och kalasskvallret kan ibland ge mer än hundra möten. Packade 14.15 in mig i bilen igen för att åka på nytt möte. Åter på kontoret 15.15, pratade med en lektör om ett enastående bra manus. Fick ringa det roligaste av alla roliga telefonsamtal till författaren och berätta hur förtjusta vi är i manuset. Nästa höst är troligen en bra publiceringstid. Men redan nu på bokmässan i Göteborg och sedan i Frankfurt i oktober ska jag presentera det för utländska förlag som vill ha något riktigt bra. Och sen var klockan plötsligt 17.15 och jag måste hemåt. Inte är det särskilt konstigt att det så ofta känns som om jag inte har fått gjort något. Men många bäckar små … Ledsen att ta er ur villfarelsen att jag sitter och läser hela dagarna. Det gör jag oftast på helger och kvällar i lugn och ro hemma i soffhörnet.

Och Kevin, jag tror du snart slutar fundera på citattecken och blir ditt valiga läsarjag. Med tiden har i alla fall jag lärt mig att möte varje text utifrån det den är. Färdig utgiven bok; korrektur; redaktörsläsningsämne; inskickat manus; utländsk bok för eventuell publicering i Sverige; bokidé. Glöm inte att man måste få sjunka in i böcker och bara läsa, fångas, konfronteras.

Dagens boktips bland förlagda böcker:
Det kallas kärlek av Carin Holmberg. En klassiker i genusfåran och den avhandling som sålt absolut mest av dem jag givit ut.

Och en hälsning från förlagshundarna Tamara och Polly, som just anlänt med mig till kontoret efter en timmes fantastisk promenad vid stilla hav med stigande sol. Fantastisk höstmorgon!