Profilbild
2009-09-08

Började dagen med att skicka ett recensionsex av Kevins bok. När varje ny bok kommer från trycket skickar vi ut läsex till recensenter och litteratursidor i många dagstidningar och magasin. På torsdag är den officiella utgivningsdagen för Kevins Numera negerkung, och de flesta läsexen gick ut för nästan en månad sedan, men det droppar in förfrågningar efterhand som boken dyker upp på olika ställen.
Att den tryckta boken ska finnas kvar ganska länge till tror jag allt. Men ljudböcker och e-böcker kommer att öka, och egentligen handlar det väl mest om att kunna ta till sig berättelser på det sätt som passar en själv. Och passar författaren som berättar.
Just idag utkommer Kate DiCamillos Trollkarlens elefant, en barnbok om en föräldralös pojke som av en spåkvinna får veta att hans syster lever, och att elefanten ska leda honom till henne. En till en början omöjligt svar för Peter att förhålla sig till, men rät som det är ramlar det ner en elefant från himlen. Förtröstansfullt tycker jag. Boken har utgivningsdag idag över hela världen, och när jag skrivit klart detta ska jag gå ut på nätet och se om den har fått några recensioner. Förra veckan talade Yukiko Duke om den på Gomorron Sverige, och lite jubel utbröt allt på förlaget när den fick 4 pluppar.
Imorgon bitti kör jag förlagshundarna till hundpensionatet och åker sedan till Stockholm för att vara med på Kevins releasekalas. Åh, vad det är viktigt att få lov att fira när en bok kommer ut, och den går in i en ny fas, den offentliga. Författaren har arbetat i många år med sin text, tillsammans med oss på förlaget har det gått ytterligare ett eller två år av arbete, och sen är det dags att släppa ut boken och låta den möta läsarna. För de flesta debuterande författare är det dagar av omväxlande lycka och fasa, och det är stort.

Bland böckerna jag givit ut har turen idag kommit till:
Jag heter Ísbjörg, jag är ett lejon av Vigdís Grímsdóttir
Vigdís har skrivit många böcker som jag tycker mycket, mycket om men Ísbjörgs berättelse för sin advokat om vad som hänt fram till brottet hon är anklagd för är nog den som sitter djupast i själen. När jag började publicera henne i Sverige var hon är på flera turnéer och en underbar författare att lyssna till.

Vi hörs på torsdag!