Om att vilja att den nya boken säljer…
För mig handlar det ärligt talat inte om pengar när jag säger att jag hoppas att den nya boken säljer bra. Jag försörjer mig inte som författare i första hand (faktum är att om man tänker på hur mycket frilansjobb jag hade kunnat sälja in på de två åren som jag istället skrev Halva liv, så har jag snarare förlorat på dem hittills…). Pengar är inte drivkraften även om jag naturligtvis gillar dem och gärna vill ha mer. Men vill man verkligen tjäna pengar är det inte författare man ska bli. Chansen att bli en Läckberg eller Marklund är ju så mikroskopiskt liten, ens om man får böcker utgivna.
Men – för det första vill jag sälja för att nå ut till läsare. DET är ju drivkraften. Ett av mitt livs häftigaste ögonblick är att se en kille sitta och läsa min andra bok, Bekantas bekanta, helt uppslukad, på tunnelbanan.
Och för det andra: Jag vill vara säker på att få fortsätta ge ut böcker. För nu är det ett sånt ofattbart, enormt behov för mig, skrivandet.