Herregud, den här listan är ju egentligen omöjlig att göra. Den har cirkulerat ett tag på bloggar och Facebook: Man ska skriva en lista på 15 böcker som varit viktiga i ens liv. Helst inte tänka efter för länge, utan svara så spontant som möjligt.
Så nu gör jag det.
Det blir ju lite övervikt åt barndomens/tonårens böcker. Böcker betydde ju, sorgligt nog, ännu lite mer då. De där första stora läsupplevelserna, när allt var för första gången, är ju svåra att bräcka.
Har ni också gjort den här listan? Kan ni inte lägga ut den här bland Kommentarer, eller lägga in en länk? Är nyfiken.
Okej, då kör vi.

1.Musiksagorna från Disney
(ni vet de där ”när du hör det här ljudet, då vet du att det är dags att vända blad” – älskade dem, lyssnade om och om igen, och lärde mig läsa på egen hand på det viset)

2.”Den oändliga historien” av Michael Ende
(den satte igång min fantasi, kunde inte släppa den, min första läsupplevelse som blev något större än ”bara” en bok.)

3.”Vindsträdgården” av Virginia Andrews
(eller egentligen hela bokserien om ungarna som blev inlåsta på vinden, det var mina första vuxenböcker och jag förstår att de kanske inte kan kallas kvalitetslitteratur, men jag läste om dem för bara några år sen och fick fortfarande mysrys-känslor, kanske var det bara nostalgi.)

4.”Jurtjyrkogården” av Stephen King
(eller egentligen vad som helst av hans utbud på 1980-talet, älskade ”Det” och ”Varsel” och ”Död zon” och ”Christine” också, men det var nåt särskilt med ”Jurtjyrkogården”, det hemska med en hel familj som rasade ihop, och mammans syrra som kom och spökade var av någon anledning det jag tyckte var allra läskigast)

5.”Laura Palmers hemliga dagbok” av Jennifer Lynch
(älskade serien ”Twin Peaks” och ville vara Laura Palmer, tyckte det verkade urspännande med knark och pervosex och horeri och skogsdemoner)

6.”Madonna revealed” av Douglas Thompson
(för att hon var min stora idol på 80- och 90-talen, men också mer än så: som liten rädd tonårsbög i en småstad i Bergslagen var hon den enda som sa till mig att det var okej att vara gay, det var till och med kul, och jag älskade henne för att hon vågade dra till New York helt själv utan pengar och för att hon jobbat, jobbat, jobbat på sitt mål – jag läste den här boken hundra gånger, den peppade mig – utan den hade jag kanske aldrig vågat flytta till Stockholm själv som 16-åring)

7.”Den hemliga historien” av Donna Tartt
(älskade den, och älskade bokens slogan: ”En roman om ett brott och om den mörka lockelsen i att förlora kontrollen” – det här blev inledningen på min kvasiintellektuella teen angst-period)

8.”Lustans lagar” av Bret Easton Ellis
(knark och livströtta vackra rikemansungar i min egen ålder – klart jag älskade!)

9.”En vampyrs bekännelse” av Anne Rice
(början på min besatthet av vampyrer – och homoerotiken och de ”djupa” frågorna var förstås en del av det som lockade med dem)

10.”Ställd” av Susan Faludi
(för att få böcker gett mig lika många ögonöppnare)

11.”Vid avgrunden” av Gitta Sereny
(för att den förklarade så mycket av sådant som varit oförklarligt för mig med de allra mörkaste delarna av andra världskriget)

12.Hela ”Mina drömmars stad”-serien av Per Anders Fogelström
(läste alla i ett enda svep när jag var sjukskriven för stress, och för första gången kände jag mig på ett påtagligt sätt förankrad i historien – har alltid älskat Stockholm, men nu blev jag en riktig Stockholmania-nörd, och det var till stor hjälp när jag skrev 50-talsdelen av min egen bok ”Halva liv”)

13.”What would Buffy do?” av Jana Riess
(jag försökte läsa en del självhjälpsböcker under min sjukskrivning, men den enda jag verkligen tog till mig var den här)

14. ”Prep” av Curtis Sittenfeld
(en sån där bok jag blev helt besatt av och tvingade alla mina vänner att läsa – folk som inte förstod den förstod inte mig, så enkelt var det)

15.”Middlesex” av Jeffrey Eugenides
(också en stor läsupplevelse, som också återuppväckte mitt intresse för de stora, svepande historierna)

Bubblare: “Fittstim”, “Lasermannen”, ”Den mörka materien”-trilogin av Philip Pullman, Enid Blytons Fem-böcker, ”Blonde” av Joyce Carol Oates, ”This book will save your life” av A M Homes, ”I am legend” av Richard Matheson, ”Den lille prinsen” av Antoine de Saint-Exupéry, ”Diary” av Chuck Palahniuk, ”Revolutionary road” av Richard Yates”, ”Sex and the city” av Candace Bushnell, “Det blåser på månen” av Eric Linklater, Armistead Maupins ”Tales of the city”-serie mfl mfl mfl… herregud, den här listan är ju omöjlig att göra!!!