Seriemördare är omtyckta personer i deckare. Mankell och andra storheter har umgåtts med såna och senast i raden är vår käre Kepler som producerat en 15 år gamla sådan. Hujedamej! Sensmoralen verkar för övrigt vara, få för guds skulle inte en förlossningsdepression … Hmm?
Man kan ibland förledas att tro att dom dräller omkring lite var stans dom där som mördar och inte kan sluta. En annan mycket märklig men oerhört fascinerande företeelse är ju serien Dexter. Men som tur är, är dom en väldigt sällsynt sort.
Att dom finns är klart och att det nästan alltid är män. Ibland gör det här med den manliga hormonuppsättningens avigsidor mig väldigt betryckt … Nåväl, några kvinnor finns också genom historien.
Vad man däremot vet är dessa personer ofta uppvisar typiska tecken innan deras ”karriär” som mänsklig mördare börjar. Ett av dom är att tortera och mörda djur.
Igår tog en sån karriär stopp i sin linda i sömniga Lerum. Där har innevånarna levt i skräck och ständiga spekulationer under ett års tid. Och 20 katter och en hund har fått gå en vedervärdig död till mötes innan han till slut fastnade i polisens nät.
Den unge mannen har en tid varit utpekad på nätet av en rad mer eller mindre skumma individer, som själva har bloggar som gör vem som helst nervös. Själv hade han också en blogg där han berättade ganska öppet om sina sjuka fantasier om att tortera och mörda unga kvinnor.
Det finns många därute som söker uppmärksamhet på vilket sätt som helst, men en och annan menar uppenbarligen allvar med det dom skriver.
Som tur är, är även seriemördare sugna på uppmärksamhet och beundran för det dom gör. För beundrare har dom! Och här har media en moralisk bit att tugga i som dom inte gärna vill vädra offentligt. Usch å fy!
Det är som sagt tur att lusten att bli offentlig ofta blir dessa människors fall. Och det är tur att dom är ytterligt få. På riktigt. Men det som är skrämmande är att den unge mannen sökt hjälp och ingen fått. Nedmonteringen av den lilla psykvård vi en gång hade vilar tung på vår förra regering …
Och att den i dessa tider skulle få mer resurser är väl ganska osannolikt?

Nu blir han inburad. Om han får den hjälp han egentligen behöver, vet man inte…

Så, någon seriemördare lär ni inte möta i mina romaner. Dom är inte tillräckligt sannolika. Och det är ju väldigt skönt ;-D

Allt gott från skrivarstugan
Ingrid