Handsprit på Bokmässan?
Igår var det kalas på mitt förlag. Lokalen var deras boklager i gamla sockerfabriken nere i kulturområdet Klippan i Göteborg. Ett underbart område nere vid vattnet, med Älvsborgsbrons höga valv alldeles ovanför, gamla kulturhus, åldrande industrilokaler med anor från 1700-talet som äldst, båthamn och så klart restaurang Sjömagasinet på kajkanten granne med Sankta Birgittas kapell, som är Göteborgs i särklass mest populära bröllopskyrka.
Böcker, mingel, plockmat och prat, vin och ja jädrar … jag glömde ju smaka på tryfflarna! Vad tänkte jag på? Suck.
Nåväl. Bokhandlare, aktieägare, författare, lektörer, redaktörer, formgivare, äkta hälfter, sambos och lustbos … en härlig mix som snabbt började svettas och sorla intensivt.
Presentation av en spännande bokhöst med många nya titlar och ett sug efter den kommande bokmässan.
Men – kommer influensan, den där grisvarianten, att ha brutit ut redan då? Tänk om sorlet och folkmassan inte kommer att vara där i år? En folktom mässhall?
När vi började spekulera så insåg vi alla att ingen vet. Men att det faktiskt finns viss anledning för farhågor. Tänk om många redan är sjuka? För att inte tala om alla som kommer att bli det efter mässan? Tänk om folk inte vågar gå dit? Tänk om författare och utställare tackar nej?
Kommer det att finnas handsprit på mässan? Jo. Det kommer det att göra, får vi bekräftat. Jösses! Vad är det som händer? Hoppas för guds skull att vaccinet kommit innan dess så att vi får ha en bokmässa som vanligt.
För inte får väl en banal influensa hindra? Usch, hemska tanke. Vi stod där och kände oss lite snopna och lätt oroliga helt plötsligt.
Nåväl. Det är en hel månad dit. Men med medias feta krigsrubriker så finns det faktiskt risk för hysteri. Det sägs att handspriten är slut på apoteket? Inte mitt apotek i alla fall. Inte när jag sist gick in där. Måhända att Göteborgare inte är riktigt så lättskrämda?
Sen kom en dam fram till mig och skingrade alla mörka tankar för stunden.
”Har du inte sett recensionen i DAST?”
Nä, den hade jag nog missat. Fort som ögat googlade jag på den när jag kom hem. Och oj vad glad man kan bli!! ;-D
Lite får jag väl skryta? ;-) http://www.dast.nu/recension/gud-som-haver
Allt gott och hoppas att vi alla ses på bokmässan trots allt!
Ingrid