Hej igen!

Almedalen igår var så roligt. Jag tycker nästan alltid att det är det att möta läsare/intresserade, men första gången på Gotland, som ju är mitt andra hem, var speciellt. Och sedan hade jag en jättebra samtalspartner (bibliotekarien Helena Andersson) och en intresserad publik där det även ingick en del gamla bekanta. Precis när evenemanget började kom bibliotekschefen som hade läst ut Frun bara några timmar tidigare. Hon berömde språket (som ett antal recensenter dissat) på ett sätt som gjorde mig alldeles rörd (”som poesi hela tiden” eller något sådant). Och när jag läste högt och kikade ut över publiken som lyssnade var det flera stycken som satt med mer eller mindre slutna ögon och bara tog in (tror jag, eller också tänkte de på helt andra sker…), en underbar syn för mig, i alla fall.

Det där med recensionerna kom upp igen, hur olika de är, hur olika läsningar recensenterna gjort. Det verkar som att det är så här: Fru Freud är en genreöverskridande roman. Den är DELS en ”traditionell” utvecklingshistoria om ett jag som förflyttar sig från en punkt till en annan och förändras på vägen, DELS en inifrånskildring av en psykoanalys och DELS en diskussion om den psykoanalytiska grundtesen om könens per definition olikhet och så kallade komplementaritet. Sedan har den dessutom biografiska inslag (som att jag i likhet med berättarjaget gått i analys, har levt med män, lever med en kvinna, har barn, t ex). Men det förefaller som om recensenterna (kanske inte alla, men många) väljer ETT perspektiv och EN läsart av ovanstående, och sedan bara skriver utifrån det/den. Men det är, som sagt, ok. Jag fick en recension till igår (förrgår?), av Ann Heberlein i Sydsvenskan. Hon var inte okritisk, men jag gillade recensionen, eller snarare att det var en kvalificerad sådan den här gången. Och en mening gillade jag mer än allt annat: ”Lytsys beskrivning av sex mellan kvinnor tillhör de bästa jag läst”. Jajemänsan. Jag var så trött på alla tama sexskildringar i flatböcker. Och på idén, som man som sambo till en tjej emellanåt stöter på, om att tjejers samkönade sex är baserat på gullighet, vänskap, ömhet och puss och kram i högre grad än heterosex. Inte min erfarenhet, om jag säger så.

Imorse var radio Gotland här och gjorde en intervju och nu har jag sagt ungefär samma saker i ungefär samma sammanhang så många gånger att jag inte kommer ihåg vad och till vem jag gjort det. Men jag tror att det gick ok och hoppas (och tror) att hon som var här klipper ihop det till något klokt till i eftermiddag när det sänds. Tack och lov har jag inget kontrollbehov när det gäller sådana saker (till skillnad från när det gäller vissa andra områden i livet). Låt var och en göra sitt jobb! Nu ska jag förflytta mig från huvudet till kroppen och gå ut och sortera slafsträ som ska till grovsopsstationen i eftermiddag (sopsorteringen här på Gotland är extremt… seriöst upplagd. Och belagd med dödsstraff för den som lägger något i fel påse eller säck. Jag tycker givetvis att det är bra. Det tar bara väldigt mycket tid att just sortera allt. Och att hålla ordning på vart det ska, och när de har öppet, typ tre timmar två gånger i veckan). Och så ska jag bära vatten åt byggarna. Den grävda brunnen har sinat, så vi får bära till brukblandningen (sand, brunnen kalk, en aning cement och vatten) från den borrade. C satte alla gästungar i arbete i morse, men jag kan tänka mig att vi behöver fylla på nu och jag har aldrig gått på gym. Jag bär ved och vatten.   

Hej så länge!