Det är tutornas och visselpipornas tid i Lund. På morgnarna intar de utspringande studenterna stadsparken där ekorren bor och vattenfåglarna lunkar omkring på gräsmattorna. De är väldigt tålmodiga gräsänder som vant sig vid skräniga festföljen som avlöst varandra under hela våren. Några gräsandshonor tog det säkra för det osäkra och satsade på den gröna platsen utanför Grand Hotel. Men förra veckan drog de familjevis ner till stadsparken.

Änderna är som de fridlysta djuren på Galapagosöarna, man kan gå riktigt nära dem. Fast för änderna är det kanske tvärtom, de är så vana vid röj och fest och oväsen att vi ”vanliga” besökare blir fridlysta varelser de lugnt kan närma sig. Deras verklighet är annars en park som vid Valborg invaderas av soffor, cirkus och eldar. Högtspelande stereoanläggningar, öronbedövt visslande studenter (just nu), boulespelare, lundalopp och kalvinlopp och ..

Sena kvällar (när det är varmt) och hunden måste ut hör man skrik och flaskor som krossas inne i parken. Ett knivrån läser man nästa dag eller ”de höll ett pistolliknande föremål under min haka”. Ibland kryper polisbilar förbi. Häromkvällen var det procession av vitklädda ”munkar” som mitt i natten skred ut ur parkens gamla observatorie i flödande strålkastarljus omgivet av just polisbilar. Det var för övrigt även där husockupanterna försökte ta sig in för några veckor sedan. När anstormningen av Lisbeth Salander-klädda ockupanter kom, var där plötsligt minst lika många poliser i hjälmar och med batonger i händerna. En annan gång kom en gallskrikande ung man springande ut ur parken med blodiga händer.

Minst en ninja har jag mött, som övade att smyga och klättra i träd ljudlöst… i mörkret. Antagligen innehåller alla svenska städer minst en riktig ninja, det är bara det att de är väldigt svåra att få syn på. En annan natt var det en medeltida brunklädd munk (kåpa, huva, rep runt midjan) som efter midnatt försvann in genom en obetydlig sidodörr i Domkyrkan (okej, inte stadsparken längre – men ändå).

Nu vågar väl ingen bo i Lund. Men kanske kan jag locka hit nån deckarförfattare?