Tidigt på morgonen ringde Ingvar Kamprad.
Han ville sälja mina böcker på sina varuhus. (Innan jag fått kontraktet vägrar jag säga vilket!) Jag har väntat lite på att han skulle ringa och alltså redan innan det skedde haft tid att tänka igenom saken. Därför kunde jag snabbt svara: ”Varför inte? Jag begär ingenting i gengäld utom reda pengar.” (Jag kan inte nämna den summa han nämnde, som konstnär vill man gärna hålla sådana saker lite hemliga).
Han hade inte hunnit läsa alla mina böcker än, men jag försäkrade att de passar väl in i hans koncept. ”Alla mina romaner utspelas i det svenska folkhemmets hjärta”, sa jag. “Till och med titlarna passar. Och de har snygga omslag.”
Vi redde ut några detaljer kring leverenser (det är ju ganska många varuhus) och sedan bad jag honom ringa tryckerier och sånt, det tycker jag är så tråkigt. Han lovade göra det. Vi önskade varandra trevlig sommar och lade på lurarna.
Först efter samtalet kom jag på att jag borde ha frågat förlaget. Men äsch. De har säkert inte något emot det. Jag fantiserade lite om kanske övertala  förlaget att göra en liten serie möbler med namn efter romanerna? Bokhyllan Assar, byggsatsen Skjulet, läsfåtöljen Etel, matbordet Mandarin, skohyllan Besökare….servisen Saga…

Sedan gick jag med Elsa till älven och tog ett morgondopp. Iskallt! Men härlig sommardag här i norra Bohuslän.