Jag ska på Norrlandsturné. Egentligen ett väl stort och pampigt ord för några signeringar och författarpresentationer i norra halvan av Sverige, men det låter bra. Kul ska det bli, så mycket är säkert. Barnen får följa med så blir det lite Sverige-semester också. De pratar redan om hur det ska bli att sova på ett tåg. Avståndet till andra platser fastställs nämligen säkrast genom svaret på frågan om resan dit kräver att man sover eller inte och hur jobbigt själva resandet är. Färdmedlet är underordnat, även om man blir mer åksjuk av att åka bil än av att flyga. Följaktligen ligger Jämtland något längre bort än Teneriffa.
Första stoppet blir i Östersund 15-16 maj. Då hoppas jag att få träffa många jämtländska läsare, deckar- och skrivarvänner. Det börjar med signering på Akademibokhandeln på fredagen. Säkert blir det tid för ett litet samtal med dem som vill veta mer. Föredrar man seminarieformen pratar jag på länsbiblioteket på lördagen. Det är mötet med läsarna som är det mest spännande, tycker jag. Det är det som motiverar insatsen, pusslandet och den röda oförskräcktheten i att dra vidare från ställe till ställe.
Som en rolig grej och uppvärmning blir jag intervjuad av Radio Krokom redan på onsdag, den 13 maj kl. 10.
Så ni som är i krokarna – eller Krokom – får gärna höra av er för fler detaljer.
Sedan bär det vidare till Luleå för signering på Akademibokhandeln där på söndagen, mera tåg alltså.
Sverige är långt, varje tillfälle kort, för att travestera Paasilinna.