Vilhelm Moberg

Kör en snabblogg medan potatisen kokar. Idag har jag skrivit om Vilhelm Mobergs utvandrarböcker, mitt avhandlingsämne. Det är kul att forska om litteratur som de flesta har läst, och som ALLA, även de som inte läst, känner till. Karl Oskar och Kristina är lika välbekanta för den vanliga svensken som Gustav Vasa (typ) – alla vet ungefär vilka det är och vad de gjorde. Det är väldigt sällan fiktion antar den dimensionen, att den blir som en slags pseudoverklighet som alla måste förhålla sig till. Och bland annat det skriver jag om.

Har ni läst utvandrarböckerna? Vilken relation har ni till dem?

Och så svar på några frågor:

Lotta Th: Nykritikerna (the New Criticism) var en trend inom litteraturvetenskapen i den anglosaxiska världen på 1950-talet (med bl a T.S. Eliot i spetsen) som hävdade att man skulle bortse från allt i litteraturen som inte var själva texten, i polemik mot den tidigare litteraturforskningen, som ofta förhöll sig väldigt mycket till författarens liv.

Pippilin: Självklart är det inget fel att komma ut på Norstedts, det var inte så jag menade.

Mattiaz M: Jag skickade min bok till fem förlag. Tre refuserade den blankt, Ordfront och Bonniers kom med konstruktiv kritik. Jag bearbetade manuset och skickade det sedan först till Ordfront – helt enkelt för att det var dem jag fått bäst kontakt med (en trivial detalj t ex i sammanhanget: Ordfront gick med på att jag mejlade dem den nya versionen, det gjorde inte Bonniers – och när man kan mejla sin bok till förlaget känns det på något sätt som att man har en dialog, inte bara skickar en tjock pappersbunt med posten och håller tummarna. sånt spelar roll!). Och de antog den. Och jag har inte ångrat en sekund att jag kommer ut där, man känner sig väldigt sedd och omhändertagen på ett mindre förlag, får ett mer personligt bemötande. Och deras utgivning har en renommé som väldigt seriös och engagerad (tycker i alla fall jag), vilket jag tror ”spillde över” på mottagandet av min egen bok – apropå gårdagens fundering om avsändarens betydelse.

Nu ska jag laga laxpytt. Mer senare.