Åh hjälp!

Näst sista dagen! Ju! Jag kan börja med att konstatera att jag antingen har varit himlasnuddande tråkig, eller duktigt pedagogisk, eftersom inte en endaste fråga har kommit in. Jag har inte bestämt mig för vilket det är jag har varit ännu. Antagligen både och.

Mattiaz M ville se bokhyllan. Ja, det får bli den i vardagsrummet. Där finns de flesta böckerna. I sovrummet har jag vägghängda hyllor med bara pocketar, och bara skönlitteratur – allt annat skulle göra mig stressad där inne. I köket har jag kokböcker och en liten samling kuriosa som husmorsböcker från sent 1800- och tidigt 1900-tal. De är fantastiskt roliga att läsa, om man nu inte får ångest över hur mycket man borde/kunde/skulle/ville göra i egenskap av kvinna i sitt eget hushåll. Men det brukar jag inte ha. Jag är bra på det viset.

Om ni undrar varför julbelysningen sitter uppe fortfarande så kan jag berätta att den gör det året om just på bokhyllan. Det är så mörkt och dystert här ute i skogen (ingen gatubelysning eller annat sådant modernt tjafs som asfalt till exempel) så när det är mörkt ute så är det verkligen svart som i en smedröv. Får man skriva röv här? Oj, nu gjorde jag det igen. Jaja. Svart som i en smedgump? Smedrumpa? Smedarsle? Nä. Det får vara. Som i en smedröv.

… Var i hela friden var jag? Jo, jag upptäckte första året som jag hade de där ljusslingorna *pekar på bilden* uppe att jag blev alldeles varm och mysig i hela kroppen av deras ljus, så de hänger numera där året runt och så var det med den saken. Som ni ser börjar det bli dags för omorganisering. Det dräller böcker lite hursomhelst och hyllan är nästan proppfull. DET ska bli skoj! 

Jag ska passa på att dra igenom några boktips också. Bara för sakens skull, och om detta inlägget inte ska bli kilometerlångt så får jag hålla mig till titel och författare. Anledningarna får väl sammanfattas i att jag anser att de här böckerna är antingen bra/underhållande/viktiga/lärorika/intagande/provocerande eller intressanta. Där får det stanna. Då kör vi, i slumpartad ordning:

Orwell, 1984
Dostojevskij, Brott och Straff
Turgenjev, Herrgårdsnoveller
Bulgakov, Mästaren och Margarita
Milosz, Maktövertagandet
Sinkiewicz, Qua Vadis
Engström, Dirty Dancer
Rabelais, Den store Gargantua
Kafka, Processen
Zadie Smith, Vita tänder, och Om skönhet
Anne Rice, Hela vampyrsviten
Stephen King, Att skriva
King, Desperation
King, Den förskräckliga apan (novellsamling)
King, Talismanen
Haley, Rötter
Guillou, Ondskan
Lagerlöf, Gösta Berglings saga, Herr Arnes penningar
Delblanc, Speranza
Conrad, Mörkrets hjärta
Ahlmark, Det öppna såret och Vänstern och tyranniet
Gaarder, Sofies Värld
Eco, tankar om litteratur
Lowden, Allt
Tartt, Den hemliga historien
Göth, Fosterhudar
Stoker, Dracula
Strindberg, Dödsdansen
King, Dödsdansen
Eberhard, I trygghetsnarkomanernas land
Hornby, High fidelity
Chomsky, Allting han skrivit
Bibeln
Tranströmer, Samlade dikter
Ekelöf, Dikter
Lugn, Lugn bara lugn
Adams, Liftarens guide till galaxen
O´Rourke, All the trouble in the world
Boye, Kallocain
Tichý, Sex liter luft
Darwin, Om arternas uppkomst
Dawkins, Illusionen om Gud
Tolkien, Sagan om ringen
Hallgren, Alfasyndromet (om hundägarskap)
Fält, Hundens språk och flockliv
Milton, Det förlorade paradiset
Rowling, Harry Potter-sviten
Rand, Och världen skälvde
Niemi, Populärmusik från Vittula och Svålhålet
Easton Ellis, American Psycho
Huxley, Du sköna nya värld
Östergren, Porr, horor och feminister
Clarke, 2001
Wennstam, flickan och skulden
Einhorn, Konsten att vara snäll
Shakespeare, allt
Euripides, Medea
Andersson, Duck City
Sartre, Existentialismen är en humansim
Rousseau, Om samhällsfördraget
Machiavelli, Fursten
Lindkvist, Låt den rätte komma in
Vallgren, Den vidunderliga kärlekens historia
Süskind, Parfymen
Poe, Allt han skrivit
T.S. Eliot, också allt

Och nu måste jag hejda mig för jag märker att jag kan fortsätt i all evighet. Jag får se om jag kommer på nån extremt viktig bok som jag har glömt. Då kommer den imorgon. Åh! Jo! Naturligtvis:

Sveriges Rikes Lag, såväl viktig som underhållande! :-D

Nu ska jag roa mig med att gå igenom den här listan från början och försöka följa mina egna associationsbanor. Ja, vad ska man säga? Bebisen sover och jag har tråkigt!

”Imorgon ses vi för sista gången”, sade hon melodramatiskt och önskade sig en slängkappa att vifta med på vägen ut.

PS. Jag försökte tre gånger att lägga till bilden på hyllan, men då stod det så här:
error : Destination directory can’t be made writeable. Can’t carry on a process.

Rena grekiskan… Om det fungerar imorgon så kommer bilden då *muttrar*
DS