ATT LÄSA – en manual för nyblivna föräldrar

1. Sätt dig upp i sängen, ignorera boken som under sömnen har legat uppslagen över ansiktet på dig som ett litet tält, och som nu trillar ner på golvet och vidare in under sängen i en närapå magiskt beskriven kurva. Som om dammråttorna därunder hade egna gravitationsfält.

2. Gnugga sömnen ur ögonen, din bebis har vaknat och bestämt sig för att nu är det dag och dags att äta/leka/byta blöja/gallskrika i största allmänhet/bli buren. Att klockan är 05.13 på morgonen bekommer inte den lille ett dugg. Ögongnuggandet behöver inte pågå i mer än ett par sekunder då du ändå inte har sovit mer än tre timmar och fyrtiofem minuter. Sammanlagt.
 

3. Försök låta bli att svära när du trampar på en sylvass liten träkloss på väg till badrummet med din nyvakna avkomma i famnen. Små grytor och allt det där. Du är trots allt en läsande förälder. Kan du inte hålla tillbaka svadan så välj åtminstone något du inte behöver skämmas över att bebisen plötsligt upprepar (här kan exempelvis rekommenderas några väl valda rader ur nya testamentet, alternativt något franskt kraftuttryck).

4. Inse, när du med andra foten i nästa steg trampar på en under nattens bärande tappad napp, att ditt barns första ord kommer bli en grov och rungande svensk svordom.

5. Mata din bebis. Byt blöja på din bebis. Lek med din bebis. Torka kräk ur håret på dig själv och byt kläder på din bebis. Bär omkring din bebis tills han tröttnar på dig och vill ligga ner en stund.

6. När den lille under några minuter faktiskt ligger på sin lekfilt och roar sig med att jonglera med en tom petflaska (ignorera när du ser detta hur det svider att du lagt tusentals kronor på pedagogiska spädbarnsleksaker) får du välja mellan att gräva fram boken du håller på att läsa, gå på toaletten själv, eller äta frukost. Naturligtvis väljer du din bok. Du är trots allt en läsande förälder. Dessutom har det på något övernaturligt vis redan hunnit bli förmiddag, så det är ändå för sent för frukost.

7. Ha dragkamp med dammråttorna under sängen om boken. Vinn helst. Om du inte vinner så sluta genast försöka få tid till att läsa och börja dammsuga med bebisen i en bärsele på magen (se ”Att städa – en manual för nyblivna föräldrar”).

8. Spring in till den lille som nu har tröttnat på sin petflaska och skriker i högan sky för att du har lämnat rummet utan ta honom med dig. Lyft upp honom och lova att aldrig göra om det tills han slutar gråta.

9. Mata din bebis. Byt blöja på din bebis. Vyssja din nu övertrötta och skrikande bebis till sömns.

10. Lägg försiktigt ner den lille i vagnen/spjälsängen när han äntligen har somnat.

11. Gå tre steg ifrån vagnen/spjälsängen.

12. Återvänd till din gråtande bebis.

13. Lyft upp din bebis och vyssja honom till sömns igen.

14. Upprepa steg 10 till 13 ett halvdussin gånger tills han faktiskt somnar och fortsätter sova efter att du har lagt ner honom i vagnen/spjälsängen.

15. Titta på klockan och inse att du har missat lunchen. Ät en macka i överljudsfart för att inte säcka ihop fullständigt på grund av blodsockerfall. Du är trots allt en läsande förälder.

16. Spendera tio minuter med att leta efter boken.

17. Hitta den kopp snabbkaffe du lyckades tråckla ihop någon gång vid åttasnåret på morgonen, men inte hann dricka.

18. Leta lite till efter boken.

19. Ge upp för stunden och öppna mikrovågsugnen för att värma ditt kaffe.

20. Ta ut boken som du hittar i mikrovågsugnen (hur den har hamnat där kommer förbli en gåta så inse att det har med stress och sömnbrist att göra och släpp det).

21. Borsta av det sista under-sängen-dammet från boken medan du väntar på att kaffet ska bli varmt.

22. Sätt sig i soffan med kaffet och boken och börja med att bläddra fram rätt sida.

23. Läs en mening.

24. Lägg ifrån dig boken och gå och ta upp din bebis som har vaknat efter sin lilla lur.

25. Upprepa steg 5.

26. Var lite klurig! Klä på bebisen ytterkläder.

27. Klä på dig själv ytterkläder. Upprepa under denna process steg 3 och 4.

28. Klä av bebisen och byt blöja eftersom han bestämde sig för att det var ett ypperligt tillfälle att bajsa just som du krånglat på honom strumpor, overall och mössa och klä sen på bebisen alltihopa igen.

29. Drick vatten så att du inte dör av uttorkning – det börjar bli rätt så svettigt i dina ytterkläder

30. Sätt på dig bärselen och placera den lille i den med ansiktet utåt.

31. Gå ut i trädgården.

32. Gå tillbaka in i huset och leta upp boken.

33. Ta upp boken ur blöjhinken, i övrigt se parentesen till steg 20.

34. Gå tillbaka ut i trädgården och ställ dig med ansiktet mot något spännande så som en gran, en fågelholk, eller så att bebisen kan se hunden på granntomten som jagar sin egen svans.

35. Slå upp rätt sida i boken.

36. Läs en mening.

37. Bänd loss boken ur bebisens händer, helst utan att riva sönder några sidor (om boken går sönder se ”Att hitta tejpen – en bok för alla”).

38. Håll boken ovanför bebisens huvud istället och ignorera den stickande smärtan i din nacke som detta uppförsläsande genererar.

39. Läs en mening.

40. Undra om det inte var samma mening du läste under steg 23 och än en gång alldeles nyss.

41. Vänd dig ett kvarts varv runt din egen axel efter ett par minuter eftersom din bebis har tröttnat på utsikten och börjat gnälla. Att stimulera bebisen med nya intryck är viktigt. Sådant vet du. Du är trots allt en läsande förälder.

42. När du börjar bli yr i huvudet av detta roterande – snurra åt andra hållet.

43. Läs på detta vis en halv sida.

44. Inse att du nog får backa ett par sidor. Kanske har du varit lite okoncentrerad de senaste gångerna du läst?

45. Tappa boken på marken.

46. Upprepa föregående steg ett tjog gånger, eftersom den lille tyckte att detta tappande gjorde dig till ett komiskt geni. Du inser att under denna lek lär sig även bebisen om gravitationens påverkan på saker. Du är trots allt en läsande förälder.

47. När boken börjar se ledsen ut, sluta.

48. Gå in med den lille. Klä av er och upprepa steg 5.

49. Bada din bebis

50. Upprepa steg 3 och 4, sedan åter steg 5.

51. När bebisen tuppar av i en liten tidig kvällslur så lägg i en maskin tvätt så att du även imorgon kan upprepa steg 5 så många gånger det nu kan tänkas krävas.

52. Släng i dig en risifrutti och en frukt samtidigt som du letar efter boken.

53. Gå tillbaks in i huset, du har INTE lämnat boken i trädgården.

54. Fortsätt leta efter boken.

55. Ta upp boken ur tvättkorgen, i övrigt se parentesen till steg 20.

56. Sätt dig i soffan, dra upp benen under dig och läs en mening.

57. Upprepa steg 5.

58. Tänd några lampor, det har hunnit bli mörkt ute för längesedan (detta minskar även risken för att behöva upprepa steg 3 och 4 alltför många gånger).

59. Upprepa steg 5.

60. Bär omkring på din övertrötta och gnälliga/skrikiga bebis i en timme eller två tills han slutligen somnar i din famn.

61. Upprepa steg 10-13.

62. Din bebis har somnat ”för natten”! Lägg den våta tvätten i torktumlaren, gör så mycket vuxensaker du nu tycker att du måste – kolla mailen, ät, diska (se särskild manual), städa undan så många klossar och nappar du orkar, gör din egen kvällstoalett, slösa ingen tid utan lägg dig så snart du kan i sängen med boken!

63. Leta först upp boken.

64. Slösa ingen tid på att fundera på hur boken hamnade i skafferiet.

65. Leta upp rätt sida.

66. Läs en mening.

67. Bläddra bakåt några sidor.

68. Läs en mening.

69. Sätt dig upp i sängen, ignorera boken som under sömnen legat uppslagen över ansiktet på dig som ett litet tält, och som nu trillar ner på golvet och in under sängen i en närapå magiskt beskriven kurva. Som om dammråttorna därunder hade egna gravitationsfält.

70. Gnugga sömnen ur ögonen, din bebis har vaknat och bestämt sig för att nu är det dag och dags att äta/leka/byta blöja/gallskrika i största allmänhet. Att klockan är 05.13 på morgonen bekommer inte den lille ett dugg.