En av fördelarna med att vara författare är att man inte behöver åka till något kontor för att jobba.  Speciellt om man bor i London där resan från en del av staden till den andra kan taga en timme eller mer och när råregnet faller eller tunnelbanan strejkar.

  En av nackdelarna med att vara författare är att man inte behöver åka till något kontor för att jobba. Speciellt när skymningen faller och man har suttit ensam vid skrivbordet hela dagen och brottats med sin egen ofullkomlighet och när ett snack med en kollega vid kaffemaskinen eller lite skvaller över lunch skulle kännas så väldigt mysigt. 

Visst har författare kollegor. Mina allra bästa vänner är andra författare och vi mailar och telefonerar och träffas ibland på luncher men det är inte riktigt samma sak.  Det är då How to Write böckerna kommer in i bilden, de blir dina kollegor för dagen.  De flesta är riktade mot nybörjare men det blir trevlig och ibland tröstrikt läsning även för mera rutinerade skribenter, lite som att läsa Nalle Puh (Heter han så på svenska? jag har glömt)  om och om igen när man är femton år och skulle veta bättre. En av mina favoriter i How To genren är Bird by Bird av Anne Lamott.  Jag vet tyvärr inte om den har blivit översatt till svenska men för dem som läser på engelska så går den att få genom amazon.com eller amazon.co.uk 

Boken är helt enkelt urkul och fylld av goda råd och skojiga exempel. Titeln kommer från Anne Lamotts barndom då hennes bror satt och grät för att han bara inte kunde se sig vägen fram till att fullborda skolprojektet om Amerikas alla fåglar.  ’Det går inte,’ gnällde han.   Det är omöjligt att skriva om alla Amerikas fåglar.’

Då sade deras pappa.  ’Det går.  Tag det bara ”bird by bird”.’  En fågel i taget. Anne Lamott minns detta när en elev i skrivklassen frågar hur han i herrens namn skall kunna få till en hel bok.

Jag gaskar själv up mig vid den tanken när företaget att skapa en hel bok, en sammanhängande, läsvärd ungefär trehundra sidors lång bok, från en spröd ide, verkar oöverstigligt svårt.  Tänk så här; om Du bara lyckas skriva en sida per dag så har Du boken inom ett år.  (I mitt fall är det ytterligare problemet att jag skriver om varenda sida cirka nio gånger vilket betyder att jag skulle behöva skriva nio sidor om dagen för att uppnå samma resultat men jag blir lite tröstad ändå.) 

En annan klok sak som Anne Lamott säger i sin bok är att man måste tillåta sig att skriva ’a shitty first draft.’  Ett kasst första utkast.  En annan författare som säger detta i sin How to Bok är den nu avlidna John Braine.  Skriv på, säger de båda.  Vid detta stadium av skrivandet är det enda som är viktigt att få ned orden på sidan, att Du når från A till Ö. Titta inte tillbaka, läs inte om, skriv bara på.  Och sparka din inre redaktör.  Han eller hon får komma tillbaka när det första utkast är klart.   Då får ni börja fila och hålla på med det så länge och så mycket ni vill. 

Kloka råd som jag aldrig hittills lyckats följa fram till nu, 2009.  Idag skrev jag tre sidor! För mig är det mycket.  Min inre redaktör som är en otroligt kladdig och uppfodrande person låste jag in i arkiv skåpet.  Först bankade han våldsamt på dörren men nu är han tyst.  

Han får komma ut igen när jag har nått Ö.