För ett par timmar sedan åkte det sista av barnen iväg till sitt och det känns väldigt tomt.  Med dem åkte också alla ursäkter för att inte sätta igång och jobba på allvar.  Som de flesta författare jag känner älskar jag mitt jobb – i princip.  Jag älskar det speciellt mycket när jag absolut inte kommer åt att arbeta, som tillexempel i bilen mitt på motorvägen, under en middagsbjudning eller operaföreställning; tillfällen då jag kan tänka boken –’virtual writing’.  The ’virtual book’ svävar över mig som en paradis fågel, en vacker ballong, en såpbubbla, den fladdrar lockande som en fjäril.  Allt är löfte.  Det kan bli vad som helst, hur bra som helst.  Alla idéer i universum väntar på min penna, karaktärerna står i kö för att få vara med. 

Så kommer tiden då det inte längre finns några anledningar att inte börja skriva.  Jag slår mig ned vid skrivbordet och gå från ’virtual’ till verkligt skapande.

Krasch bang slamm!  Ned störtar fåglar och ballonger, såpbubblor, fjärilar, ja hela rasket och hamnar i en salig röra på tangent bordet, tillsammans med vetskapen av att den bok jag drömmer om att åstadkomma och den jag tillslut producerar aldrig blir till en och samma utan som bara sysslingar, eller om jag har tur, kusiner.

Och jag gör som så många av mina författar vänner och skjuter upp.  En kopp kaffe till, mailen som absolut måste besvaras, räkningen som måste betalas NU, skåpet som måste rensas, telefonsamtalet till kompisen då vi båda klagar bittert över att vi aldrig har tillräckligt med tid och ro att skriva eftersom det alltid är mail att besvara, räkningar att betala, skåp som måste rensas.  You get the picture?!

Jag har en speciell antecknings bok som ibland hjälper.  Den är mycket fin och dyr, inbunden i grönt läder och köpt av min far i den underbara svindyra affären Smythson of Bond Street.  Där skriver jag ned, inte mina egna tankar (så vida dom inte är alldeles kollosalt märkvärdiga vilket inte är ofta) utan citat som inspirerar.   Här kommer några av mina favoriter (alla blir inte så bra i översättning så jag hoppas ni ursäktar att de kommer på original språket.)

’Mankind faces a crossroads.  One path leads to despair and utter hopelessness, the other to total extinction. Let us pray that we have the wisdom to choose correctly.’

Den svarta humorn som bäst från Woody Allen

 

’Författarens jobb är att säga vad det betyder att leva.

Ambitiöst men vackert sagt av Richard Powers

’Jag längtar Dig – jag längtar mest när Du är när.

Bara vackert: Alfen – Thiel

’Art keeps us going in our wounded state.

Anon

’While we are postponing, life speeds by.’

Seneca