Jag har en röd långklänning som jag brukar ta fram och titta på ibland. Jag har bara använt den en gång de senaste tio åren och då var det på en maskerad. Tyvärr, för jag skulle gärna ha den på mig lite oftare. Om jag någonsin skulle skriva en kontaktannons skulle den lyda så:

Finnes: Röd långklänning med genomskinlig rygg och hög slits.
Sökes: Tillfällen att bära den.
Svar till: Kanske vi två.

Efter att ha läst min gode vän och kollega Henrik Fexeus senaste bok, “När du gör som jag vill”, börjar jag undra vad som egentligen rör sig i mitt undermedvetna. Vi påverkar och påverkas av färger, står det där. Och rött står för, ja, vad tror ni? Naturligtvis. Passion, energi, hetta och fara. Men också medvetande. En dröm om ett farofyllt och passionerat liv som hålls instängd i garderoben? Det får jag fundera på.

Men boken inspirerar till fler reflektioner. Henrik visade redan i SVT:s serie “Hjärnstorm” och i boken “Konsten att läsa tankar” hur vi människor kan manipuleras och hur vårt kroppsspråk visar vad vi egentligen tänker och känner. Det talade och skrivna ordet utgör ju bara en del av vår kommunikation med varandra och inte ens den största. I “När du gör som jag vill” tas resonemanget ett steg till. Den handlar om påverkan. Vad som påverkar oss och hur vi påverkar andra.

Att säga att påverkan pågår hela tiden är en självklarhet men att upptäcka vilka mekanismer som ligger bakom påståendet är desto mer fascinerande. Vi påverkas inte bara av färger, former och förpackningar utan också av auktoriteter, god retorik, dolda budskap och goda vänner, för att nu ta några exempel. Jag inser under läsningen hur många fällor jag har fallit i samtidigt som jag genomskådar mitt eget beteende desto bättre.

Till exempel har jag tyckt att SBAB:s reklam känts så … trevlig när jag tittat på den de senaste veckorna. Detta statliga bolåningsinstitut har nämligen annonserat med femtiotalsbilder som föreställer gamla hederliga lunchlådor, Liljeholmens ljus och trevliga promenader till jobbet i träskor. Nu förstår jag varför. I dessa finanskristider kan väl ingenting vara bättre än att appellera till det trygga och ekonomiskt positiva femtiotalet?

För att inte tala om min lokala affär, som alltid frikostigt låter mig låna hem kassar av kläder. Jag vill inte ha ett enda av plaggen de så snällt packar ner men nog köper jag någon liten sak i alla fall, när de nu varit så tillmötesgående. Saker som hänger oanvända bredvid den röda klänningen. Principen om återgäldning, skriver Henrik och benar upp problematiken. Med resultat att jag inte bara numera tackar nej till hemlåning. Jag har också vågat smaka på en bit ost i affären och INTE köpt den efteråt.

Men att läsa “När du gör som jag vill” ger mig också en flash back till en av mina starkaste läseupplevelser i unga år, nämligen en bok om Joseph Goebbels, Hitlers propagandaminister. Jag minns när jag läste boken (som jag tyvärr inte kommer ihåg vad den hette) att jag tyckte mig förstå hur det över huvud taget var möjligt att nazismen fick fäste i Tyskland. För bland andra faktorer fanns där ett propagandamaskineri och en kunskap om påverkan som var skrämmande i sitt beaktande av varje detalj.

Henrik beskriver hur en god retoriker ska agera, hur psykologisk manipulation och dolda budskap fungerar. Goebbels behärskade alltihop. Hans tal appellerade till det undermedvetna, eldade upp människor och fick dem att hålla med om allt. Hans röstkampanjer för Hitler var planerade in i minsta detalj, hans iscensättningar av politiska möten genialiska. Väl kunnig i betydelsen av dolda budskap “tilläts” tyska folket titta också på komedier och lättare romanser på film trots Hitlers ogillande, allt för att mellan filmerna sända små propagandasnuttar.

Till och med de sånger som sjöngs i småskolan kom från högre ort. Indoktrineringen skulle påbörjas i unga år. Det fungerade. “Det är inte propagandans sak att vara intelligent. Dess uppgift är att leda till framgång”, ställde Goebbels fast.

Att lära sig mer om påverkan är alltså något av det bästa vi kan göra för att vara säkra på att vi fattar våra egna beslut och inte andras. Själv tänkte jag ge Henriks bok i julklapp till alla dem som jag inte vet vad det ska få, alla från svärmor, son, farbror och mormor.

Eller hmmm … vem påverkade mig nu?