I dag har jag varit hos min agentur, Grand Agency, för att de bjöd sina författare på julmingel. Mina fantastiska agenter hjälper mig inte bara med saker och ting hemma utan är också de som ser till att mina böcker kommer ut i världen. Förutom att de gör ett mycket fint arbete är de också duktiga på att hitta på trevliga teman till sina sammankomster.

Den här gången bjöd de in till rimstuga.

För att förtydliga. Alla vi författare fick lämna in lappar där vi skrev upp vem som skulle få vad till klapp. Sedan bytte vi lappar och började rimma åt varandra. Så där satt alla vi författare och hittade på fyndiga saker om digitalkameror, träningskläder, benvärmare och pyjamaser. Mycket roligt. Och framför allt väckte det gamla minnen.

Hemma hos oss har vi alltid rimmat till julklapparna och det var min pappa som stod för de bästa. Han kunde stänga in sig i arbetsrummet och arbeta i timmar med att slå in presenter, lacka och just sätta ihop underfundiga, vackra eller luriga rim. Och på paketen stod det om stjärnor på himlapällen som rimmade på stilla andakt inför kvällen eller liten bok till liten tok. Jag började ganska snart tota ihop mina egna försök som under åren blev något bättre. Rytmen skulle finnas där, och fuskrim buades ut med skratt och skrik. Att av denna mandel få sin andel var på gränsen.

Ibland tror jag att min pappa tog ut en del av sina litterära ambitioner på julrimmen. Han skrev fantastiska visor också, och han skrev läroböcker i matematik. Men det var i julrimmen som han tog ut svängarna, letade synonymer, använde fantasin och arbetade med att skapa spänning. Hans rim kunde vara små historier, deckargåtor eller en vacker dikt. En del av dem klippte jag ut och sparade. De finns fortfarande kvar.

Hos Grand fick jag uppgiften att rimma till en barnbok om kärlek till en sjuåring. En utmaning. men jag tänkte på pappa och satte igång. Jag tror att han skulle ha varit nöjd. Ni som har läst min bok “Alltid hos dig” vet att jag har tillägnat den boken min pappa. Vid julklappsrimmen känner jag hans uppmuntrade klapp på axeln extra tydligt. Men det är väl i juletider som många av våra barndomsminnen och människor som funnits i våra liv kommer oss extra nära.

Så till alla bokcirkelvänner – här kommer ett rim som ni kan använda i jul när ni skänker bort en bok. För det tänker ni väl göra?

Cirkla runt i bokens värld,
guld och svärta, skräck och flärd.
Glöm bort plikten, glöm bort tiden,
tänd ett ljus och njut av friden.
Denna stund är sällsamt fin,
så kryp upp i soffan din.
Mys och njut, för inom kort,
tiden har som flugit bort.
Bokens sidor ska du njuta
innan pärmarna du sluta
fram till nästa läsestund.
Njut – en stilla, egen stund.

God Jul i förskott!