Tar en paus i kvälls- och nattpasset med mina översättningar som hopar sig för att komma med några utlovade ord om förrgårkvällens debutbar på Kulturhuset. Deltagarlista här. Det var en trevlig tillställning. Tio av höstens debutanter fick läsa ett utdrag ur sina böcker och därefter följde en kort men bra intervju. Presentatören hette Ülkü Holago och var väl förberedd och ställde bra frågor. Gav en liksom chansen att få sagt det man hade på hjärtat – det tror jag övriga tyckte med. Lite löpande band blev det, men i det formatet kan det ju inte undvikas…

Publiken var intresserad och välartad – det är skoj att tala inför en publik som faktiskt finns där på grund av ett verkligt litteraturintresse. Jag fick dessutom moraliskt stöd av lite Stockholmsvänner och av ett litet gäng från mitt förlag som var med och hejade.

Blev grymt imponerad av hur proffsiga de flesta var, trots att det handlade om debutanter och det var bara två eller tre av de uppträdande som inte lyckades väcka intresse för sina böcker hos mig. Sedan var det en bra bredd också. Historiska romaner och samtida. Självupplevt och påhitt. Pretentiöst och opretentiöst.

För att nämna några: Jessika Berglunds kärlekshistoria fanns bland det som lockade mest, mycket genom hennes underfundiga framträdande. Någon som läst boken här? Fausta Marianovic talade intelligent och hennes krigsskildring känns som den är angelägen. David Uppgren läste i och för sig inte så bra, men blandade i intervjun sina pretentioner med ett stort mått avig och charmig humor och ett stort engagemang på ett sätt som kändes fräscht och skoj. Poesi läser jag i långt mindre grad än prosa, men man kanske skulle kolla upp killen. Jag gick därifrån på gott humör.

Idag (hm, över midnatt nu, läs igår) hann jag iväg till förlaget en sväng för julglögg innan jag tog mig till Bromma för flyg hem till Malmö. Skönt att komma hem även om det varit en riktigt bra vecka.

Tillbaka till grottekvarnen…

Kram!
Micke