Välkomsthälsningar innan jag ens satt igång, så trevligt! Jag är lika glad över att vara här och göra debut som bloggare. Jo, faktiskt. Har hittills motstått alla lockrop. Men det här kändes alldeles rätt.
Skrattar gott åt meddelandet från Borås. För den som inte var med kan jag berätta att mitt framträdande där nog hör till mina mest dramatiska. Jag skulle prata i trekvart var det tänkt, och hade tagit mig igenom min bakgrund, inspiration och handling i alla fyra böckerna. Vi var inne på vilka teman jag gärna återkommer till och jag talade engagerat om motsatserna svart och vitt, allvar och humor, liv och … död.
I det ögonblicket hörs ett gurglande ljud, en kvinna reser sig upp i publiken, stirrar framför sig med glasartad blick – och faller raklång ned.
Ni förstår vad jag tänkte. Ni förstår vad jag kände. Ni förstår också min lättnad när det visade sig att damen ifråga bara hade svimmat av. Hon fördes ut till väntande ambulans och jag fördes tillbaka till scenen, uppburen av värmande tillrop från publiken. 
Tack Borås.
Kort om mig för den som inte vet vem jag är. En man, två barn och fyra böcker. En hemsida www.mariaernestam.com för den som vill ha fler bakgrundsdetaljer. En blogg än så länge – den här, där jag inser att månaden december är full med författarrelaterade aktiviteter. Möjligen blir det inte så mycket skrivet om tysk litteratur som jag trodde (jag har bott flera år i Tyskland). Men det kanske inte gör någonting.
Dagen inleddes med ett lay-outmöte på mitt förlag, Forum, numera inhyst med övriga Bonnierförlag på Sveavägen i Stockholm. Den inbundna boken Alltid hos dig kom ut i augusti, i mars är det dags för pocketen. Och som oftast vill pocketförlaget, i mitt fall Månpocket, sätta sin prägel på omslaget. De inbundna har sin publik, pocketen ibland en annan. Så nu behåller vi omslaget med kvinnan vid havet (det är inte heller alltid fallet) men ändrar typsnittet på titeln. 
Diskussionen var livlig. Vad allt ett typsnitt kan signalisera vet bara den som talat med en skicklig lay-outare och duktiga marknadsförare. Den stora romanen ska ha sin stil, den skruvade berättelsen en annan. Jag lägger upp en bild när det hela är klart, om det skulle intressera.
Sedan var det signeringsmöte. Jag ska fara runt som en skottspole till olika bokhandlare i Stockholm nu till helgen, Malmö den 13-14 dec och Göteborg den 20-21. Samt vara i Göteborg den 17 dec för medverkan i Carin 21.30. Allt detta ska förberedas med vepor, affischer, annonser och glada chaufförer från förlaget.
Vi kände en viss matthet redan nu. Samtidigt som få saker är lika roliga som att få komma ut och möta läsare. Om de inte svimmar, som i Borås. Eller om inte strömmen går när jag ska prata, så jag får stå som Lucia med ljus i hand och framföra mitt budskap. Det hände i Visby i förra veckan. Jag kan berätta om det i morgon.