Under den senaste helgens signeringsrunda i Malmö samlades författarna på kvällen för att utbyta erfarenheter och peppa varandra inför kommande butiksarbete. Efter ett tag kom vi in på ämnet kärlek och attraktion. Och vi kom att prata om den spänning som kan uppstå mellan två människor och om sådan spänning kan existera om bara den ena parten känner någonting.

Låt mig förtydliga. Om du står framför en människa och tycker att det är svårt att andas, att luften är så tjock att den går att skära med kniv och att hela kroppen vibrerar … är det då möjligt att den person som står mitt emot dig inte känner någonting? Rent fysikaliskt kan en spänning bara uppstå mellan två poler. Men gäller det mänsklig attraktion också?

Ja, menade en del. Fångas den spänning du känner inte upp, och returneras av någonting, förflyktigas den och försvinner. Då skulle du inte känna som du gör. Nej, menade andra. Det du känner är bara en projicering av dina egna känslor och har med dig och enbart dig att göra. Den som står mitt emot dig behöver inte känna något alls. Eller möjligen hedrad, lite smickrad, glad i största allmänhet. Det kan misstolkas som attraktion.

Men diskussionen fick mig att längta ännu mer efter min fantastiska vän och författarkollega Lina Forss kommande roman “Agnes hjärta Edward”, som kommer ut i april nästa år.

Lina Forss är författarinnan som debuterade med “Vildängel” och följde upp den med “Hallonbäcken”. I “Vildängel” berättas historien om Timotej som förlorar sin mamma i cancer, och den boken, liksom uppföljaren, är skriven på ett språk som fått stort erkännande. Glittrande, eggande, ibland sött, ibland skärande smärtsamt och alltid eget, krumbuktar sig Lina Forss meningar och ordvändningar i beskrivningar som gjort att hon jämförts med några av de bästa inom den brittiska litteraturen. Inte underligt, för övrigt. Hon har bott flera år i London.

Med Agnes hjärta Edward kommer hon att få ett ännu större erkännande. Boken beskriver ett förhållande, kanske en passion, en relation, som tar sin början i sms och i korta meningar som i sin knapphet innehåller just allt detta brännande som vi kan känna för en annan människa. Likt två språkekvilibrister meddelar sig Agnes och Edward med varandra i meddelanden där det mesta står mellan raderna.

Att sms och mail förändrat kommunikationen mellan människor är en självklarhet. Nyligen läste jag en artikel som påpekade att just sms – det ligger ju i namnet – och mail enbart bör användas för korta meddelanden och inte för att uttrycka känslor. Hela den ordlösa kommunikation som säger så mycket mer än det talade ordet försvinner ju på vägen och missförstånd är ofrånkomliga. Agnes och Edward kan ändå inte låta bli. Och deras tankar – och meddelanden – rymmer allt och inget.

Jag vet att den boken kommer att få mig att fundera ännu mer på vad attraktion egentligen är. Hur mycket det går att uttrycka i ord och hur stor den delen av vår kommunikation är som inte har ett dugg med det sagda att göra. Fundera kommer jag också att göra på om det går att bli regelrätt kär i någon bara på grund av det han eller hon skriver. 

Apropå starka känslor, för övrigt. I morgon, onsdagen den 17, gästar jag Carin 21.30 i SVT 2. Andra gäster är författaren, psykiatrikern mm Tomas Böhm och min författarkollega David Batra, som också ligger på Forum. Temat är hämnd. Jag har ingen aning om var vår diskussion kommer att hamna. Men jag tror det kan bli spännande.