En vän antydde att min gästblogg är överambitiös, jag antar att hon menar att den tenderar att Föreläsa i olika ämnen och jag blir lite varm om öronen, hon har nog rätt! Idag ska jag hålla mej till innehållet i den stora afrikanska korg jag fick av läsare i Kalmar. I den släpar jag omkring de böcker jag för tillfället läser och det är verkligen gott och blandat. 
Där finns till exempel “Att människan levde”, av Agneta Ulfsäter Troell, släktkrönikan som blev underlaget till filmen “Maria Larssons eviga ögonblick”. En fantastisk bok med foton av verklighetens Sigfrid (snyggare än Persbrandt faktiskt) och Maria, alla deras barn och släktingar, foton från Göteborg där historien utspelade sig i verkligheten. Boken är utgiven på PQR-kultur, ett pyttelitet  förlag i Mariehamn på Åland. Jag fick den av förläggaren som satt i en vilstol i solen utanför förlagslokalen, ett litet trähus med udda vinklar och fönster. Han sprätte med tårna och mumsade vindruvor som växte vid väggen och njöt av livet. (http://www.pqr.aland.fi/) Boken är värd att beställa!! (Och filmen måste ni se!)
                 Där kan ni förresten också få tag i en av de bästa böcker jag läst, Isnätter av den åländske författaren Leo Löthman. Det är en sann historia om ett mord, en outhärdligt  hemsk men vacker berättelse om starka kvinnor och brutala män, om en man som får barn med sin älskarinna och sin dotter och om hur de till sist gjorde sig av med honom.
                 I min afrikanska korg finns också en nyutkommen Ben Elton, ni vet f d ståuppkomikern som skrivit material till en massa roliga engelska teveserier med Rowan Atkinson (Bl a Blackadder) och den iskallt spännande romanen Nattgästen, en kärlekshistoria mellan en fredsdemonstrant vid Greenham common och en amerikansk överste inne på basen. Ben Elton är en favorit (fast ojämn). Baksidestexten är lovande:
                  ”Imagine a world where everyone knows everything about everybody. Where “sharing” is valued above all and privacy is considered a dangerous perversion”. En Du sköna nya värld- variant.
                   Nu slutar jag innan det blir föreläsning igen.