Vi mäter och träter och lyssnar på "Mys" av bandet Gnom, det som senare blev Kaizers Orchestra, Norges bästa band, enligt både mig och Tore Renberg, Norges näst bästa författare. Det framkommer i "Kontroll på kontinentet", den förkrossande snygga Kaizers Orchestra-biografin, skriven av ena gitarristens bror. Man börjar lätt hata svenska musikjournalister när man läser den. Svenska musikjournalister har skrivit de dummaste sakerna om Kaizers Orchestra. Vilket är snett och vint, ty om Kaizers Orchestra ska man skriva de snällaste sakerna. 
Vi turas om att mäta, såga, limma, spika och stötta Eltons ambition att vara flygplan. Vi har nu gått ned för mellanlandning, han vevar i mitt knä, vill dra, vill lyfta, motorerna surrar, men pappa måste jobba, som pappor brukar säga. Skriva med en hand och ibland klicka på Photo Booth-ikonen. Få upp webkameran där han får se sig själv, kan spegla sig själv, för det älskar han, denna människa, mot allt elände hjälper en spegel, så mycket tycker han om att se sig, och jag vet inte, det finns väl grund för självgodhet här, kan man ana, och den vet jag inte hur man ska hantera, men jag säger whattahell, bättre att älska sig själv än att hata sig själv, fråga en som vet, så älska allt du kan, lilla vän, älska mer än du behöver. 
Pappa måste bara svara på frågor först. 
Måste pappa inte alls, men pappa vill. 

Två från Mattias M:
1. Vilka böcker värderar du högst i din bokhylla?
En djupt nött pocket av Erlend Loes "Naiv. Super". Länge den enda bok jag kunde framhålla som favoritbok. Jag vill sky ordet favorit, det är inte hållbart, favoriter försvinner, att favorisera är att välja bort, men "Naiv. Super" kunde jag framhålla, den var tillräckligt hjälpsam, tillräckligt älskvärd, det var min bok, min favorit. Sedan hörde jag Daniel Breitholtz framhålla den som sin favoritbok. Inget blev sig likt. Daniel Breitholtz förkroppsligar allt jag tyckt att "Naiv. Super" ställer sig emot. Daniel Breitholtz är ond och "Naiv. Super" är god. Det är inte förtal, det är enkel ideologi. 
2. Vad står längst fram i skivbacken? 
Skivbackar förutsätter lp-skivor, och lp-samlingen är marginell. Den finns nästan inte, den lp-samlingen. När de stod så att omslagen syntes, innan den pågående flytt som gör att alla omslag nu befinner sig i lådor av papp, stod Iron Maidens "Piece of mind" längst ut. Den kontrasterade klädsamt mot den med beloved medföljande airen av feng shui. Men jag minns ett tecknat Wasa Express-omslag överst i en flyttlåda. 

Mattias M:s vidarebefordran av Hasses utmaning: 
1. 5 saker som finns på din göra-lista i dag
Vi tänkte på Ikea, vi gjorde oss redo för Ikea, vi lagade extra mycket omelett för att orka genomleva Ikea, vi stålsatte oss för Ikea, sedan åkte vi inte till Ikea. I stället blir det rock’n’roll, anarki och fanskap. Vi ska måla golvlister. 
2. Vad gjorde du för 10 år sedan? 
Augusti 1998. Kristinehamn. Södermalmsskolan, skulle jag börja åttan? Håret växte, tröjorna var XL, jag var inte försvarbar, jag visste allt om allt. Jag skrev dagbok i en blå glosbok. Som med alla dagböcker brände jag den sedan. Rev den först, hårt och snabbt, i tillräckligt många bitar för att inget ord skulle vara helt, och sedan brände jag den. Och begravde den i pappas svarta sopsäck i källaren. Jag satt längst bak i klassrummet, allra längst bak, längst in i hörnet, med stålhättekängor mot stolen bredvid. Vi var fem killar som satt så där. Det var ett gynnsamt upplägg, upptäckte jag. Det krävdes liten ansträngning för att bli den fina, snälla och smarta. I det sammanhanget. Jag var en jävel, jag var lömsk. Förtjänt av stryk, på många vis. Jag sa jag skiter i allt, sedan pluggade jag till midnatt. Och jag rökte inte. Med anledning av en tummis med min syster, en gång när jag var fem (det var jag bara en gång). Den tummisen bröt jag senare. När jag fick balkong mot älven. I Klara i Karlstad, Nils Ferlins födelsekvarter, jag sa jag bodde granne med Nils Ferlin, och bara för att få gå ut på balkongen, få ett giltigt skäl att stå ensam och glo ut över älven, började jag för syns skull röka. Vad det nu har att göra med vad jag gjorde för tio år sedan. 
3. Ställen du bott på:
Om man sätter gränsen vid fyra veckor, vilket jag väljer att göra här, för att få med en ort i Frankrike, för att det låter flott, har jag bott i Fjugestaförorten Gropen, Kristinehamn, Molkom, Karlstad samt Renne. Och nu Snårstad. 
4. Fem saker du skulle göra om du var miljardär: 
Höja lanthandeln Mossbergs omsättning av skaldjur. Köpa lägenhet i Stockholm och New York, köpa hus i Frankrike, Spanien, Skåne och Australien. Starta en insamlingsfond till förmån för Bill Gates. Skulle han bli förvånad. Och jag skulle nog byta jobb. Till ett tråkigt, som jag kan säga upp mig från sedan. Och jag skulle med alla tänkbara medel försöka göra Elton till ett flygplan. 

Ready for take-off.