O sole mio är också en soldyrkare. Men man ser aldrig napoletanare ställa sig och blunda och le mot solen som svenskar gör. Det händer att de bryter ut i sång och gör stora gester (de gör faktiskt så ibland). Men det där blida svenska sollapandet är härligt det med.

Jag tänkte försöka redogöra för hur Giuseppe Misso förhåller sig till Nunzio Giuliano.

Nunzio var bror till Luigi Giuliano, Missos bäste vän och sedermera värsta fiende. Det var Giuseppe Misso och Luigi Giuliano som sa att de skulle bli berömda som filmstjärnor. Båda har skrivit böcker. Luigi Giulianos dikter har jag inte lyckats få tag i. Missos Lejon av marmor handlar mycket om brytningen med Luigi Giuliano, som var boss över Forcella medan Misso styrde över kvarteret Sanità.

Luigi Giulianos bror Nunzio bröt med sina bröder när hans son dog i en överdos. Han flyttade till ett annat kvarter med sin fru och sina andra barn. Därefter var relationerna till bröderna och systrarna Giuliano frostiga. Nunzio predikade ju ständigt mot camorran. Han ansåg att den inte bara var ett symptom på samhällsproblemen, utan i sig en avgörande orsak till dem.

Om han hade någon kontakt med Giuseppe Misso efter brytningen med familjen Giuliano eller ej vet jag inte. I lejon av marmor är alla namn lätt fingerade. Familjen Giuliano kallas Giolitti. En av bröderna Giolitti var mer sympatisk än de andra, skriver Misso. Vet inte om det var Nunzio.

När jag bodde i Neapel vittnade Luigi Giuliano mot Giuseppe Misso angående ett mord. Luigi Giulianos vittnesmål gick inte att styrka och motsades av andra fakta.

Medan den rättsprocessen pågick blev Nunzio Giuliano mördad. Det väcktes misstankar om att det skulle ha varit ett skrämskott mot Luigi, och alltså utfört av någon i Missos klan för att Luigi Giuliano vittnade mot Misso. Mordet har aldrig klarats upp.

Jag har förstås ingen aning. Nunzio Giuliano var illa sedd även av sin egen familj, och av många andra camorrister.

Nu samarbetar både Luigi Giuliano och Giuseppe Misso med rättvisan. Misso håller fortfarande på och berättar om en politiker ur det napoletanska miljöpartiet (få städer behöver ett miljöparti mer än Neapel, men det är ju inte bra om de är korrupta). Vem Luigi Giuliano skvallrar på just nu vet jag inte.

Det är ungefär tre år sedan hans bror Nunzio blev mördad, när han åkte motorcykel med sin sambo Annamaria Riviecchio bakpå. Hon är en av redaktörerna för hans efterlämnade papper, "Ett samvetes dagbok".