Solen är tillbaka men det är fortfarande kallt och jag ska snart åka till Strängnäs. Idag lite sovmorgon eftersom det är kulturnämnd ikväll.

Jag bär fortfarande på Håkan Bravingers "Bära bud"; denna fantastiska roman om bröderna Bjerre. Han har lyckats så bra med att skapa levande människor och förflytta mig till en helt annan tid som samtidigt ställer samma existentiella frågor kring levandet, livet som är aktuella 2008. Det är stort.

Skönlitteratur är för mig alltid fiktion. Författare som gör anspråk på att skriva sanningen, som om det bara skulle finnas en enda given sanning när sanningen eller sanningarna nästan alltid är synnerligen subjektiva, tar jag inte på allvar.

Författare som påstår att detta är sanningen, läs min bok, förtjänas inte tas på allvar. De saknar distans till sitt verk. De kan inte skratta åt sig själva.

Vi lever ju en tid där författarna själva i många sammanhang tycks vara viktigare än de böcker de skriver. Det är tragiskt.

Det är bland annat därför det är så viktigt att det finns offentligt finansierade folkbibliotek där man alldeles gratis och fritt kan ströva omkring och botanisera bland litteratur som man inte hade en aning om att den fanns. Att hitta nya läsningar och förvånas och förundras över författares subjektiva sätt att beskriva verkligheten och världen på.

Leve fiktionen!

 

Nu ska jag äta gröt. Allt har sin tid.