Fortfarande har jag ont i halsen och bär på envis förkylning som inte vill försvinna och regnet och diset och det gråa. Det är motsatsen till liv.

*

Jag tar fram Oline Stigs novellsamling "Den andra himlen" (AB, 2007) och läser titelnovellen om ett äkta par som 1929 är på väg till Italien. Kvinnan är besatt av en italiensk upptäcksresande och maken följer med på resan. Vad som sedan händer får var och en ta reda på. Att det sedan existerar autentiska dagböcker som berättelsen bygger på är något som gör det hela ännu mer intressant. Eller så är det egentligen helt ointressant. Det är en fascinerande och emotionellt stark novell.

De andra novellerna är skarpa samtidsiakttagelser i olika miljöer. Oline Stig är en mycket intelligent och begåvad författare. Att hon fick Vi:s litteraturpris är välförtjänt. Läs henne!

Tidningen Vi December 2007