Charlotte Rindvi heter en författare som senast gav ut en fin roman som heter “Detaljernas tämjare”. Den handlar om mammaliv i Brooklyn och om filosofi. Om vilka reaktioner det möter när man ingår "blandäktenskap" (hennes man kommer från Jamaica).

Nu har hon flyttat med sin familj till Jamaica. Där är det fortfarande mycket traditionellt ordnat mellan män och kvinnor. I en del familjer kräver männen att fruarna lägger kalsongerna i en låda, och trosorna i en annan. Tanken är att kalsongerna skulle kunna effemineras om de kom i kontakt med underbyxor avsedda för det andra könet.

Jag tänker på detta eftersom jag uppfattar Christer Enanders läderbyxor som en besvärjelse. Antropologerna kunde göra ett litet besök i biblioteksvärlden och finna paralleller till många kulturer med olika grad av primitivitet.