160 000 ton sopor ska transporteras till Tyskland. Tillfällig lösning. De tillfälliga lösningarna är nämligen permanenta. Det napoletanska sopbolaget Asias kontor har vandaliserats. Antagligen av några som tycker att de inte sköter sitt jobb.

Jag kommer ihåg när jag för första gången hörde talas om korsfästelsen, eller åtminstone första gången den fruktansvärda handlingen gjorde intryck på mig. Min storasyster hade ett kors och jag frågade vad det var. Då berättade hon att de hade spikat fast Jesus på korset. Hur kunde man göra något sådant? Jag ville rädda Jesus. Jag skulle ha hållit ett tal som fick massan att sluta vråla korfäst! korsfäst!

Hur vänder man sånt? I Syndabocken skriver René Girard om det tillfälle när Jesus hejdar steningen av en äktenskapsbryterska. Han undviker att se de rättrogna i ögonen, tittar neråt istället och ritar något i sanden. Vad får man inte veta. Sen säger han "må den som är utan synd" osv osv. Det funkade: så fort den första farisén hade släppt sin sten, så följde de andra efter. Det viktiga var att hejda den första, för härmningens makt är stor. Det var också viktigt att inte se stenkastarna i ögonen, för det skulle ha provocerat dem. Enligt Girard.

Det där med att slå ner blicken för att inte utmana är antagligen en djurisk reflex. Men att skriva är mänskligt. Skrift är perspektiv, eftertanke, analys och minne.

Jag kallar mig inte kristen. Det finns för många religionsmotsättningar. Kristendom står för så väldigt mycket olika saker. Jag kan inte hävda att kristendomen är den enda tron. Det viktiga idag är vänskap över kultur- och religionsgränser.

Hej!