Björn Runeborg fick igår SR:s romanpris för boken "Dag" (AB, 2007). Det är en mycket koncentrerat och lätt skruvat kammarspel om några några unga människor i Dag Hammarskjölds närhet. Enormt läsvärd. Grattis Björn!

*

Jag har känt Björn Runeborg sedan 1994. Han är den bäste och störste författaren i Södertälje (även om det inte finns så många här…). I mitten på 90-talet ordnade jag några uppläsningar på Södertälje stadsbibliotek med lokala författare. Det första året var det absolut fullsatt i hörsalen. Sedan blev det bara färre och färre besökare och till sist så bestämde vi oss för att lägga ner alltsammans. Allt har sin tid. Men Björn läste alltid lika obevekligt stramt och suveränt.

*

Nu är det verkligen dags för Bonniers att ge ut flera av Runeborgs romaner i pocket. Trots all den positiva kritik som hans böcker får så finns hans böcker inte tillgängliga billigt.

*

JAG FÖRESLÅR ALLA LÄSARE AV DETTA ATT NI MEJLBOMBAR BONNIERS OCH KRÄVER ATT DE SKA GE UT "LÖNEN" (1969), "EN TID I VISBY" (1996)OCH "DAG" I POCKET NU!!!

*

Om ni inte har läst Björn Runeborg är det sannerligen dags att göra det. Jag tror han har skrivit tjugoåtta romaner. Han är mycket bra på lätt skruvade samtidsskildringar med en hel del humor där människorna ofta har något bisarra bevekelsegrunder. Och han är en författare som menar att det han skriver endast är fiktion. Gå till biblioteket!

Gå till full bildstorlek