Förkylningen och tröttheten är konstant. Det är tungt att gå upp och mörkret, kylan, idag flera minusgrader i Södertälje, gör att jag blir ännu tröttare. Vad kan då hjälpa i denna situation? Svaret är förstås Bertil Pettersson.

Vem är Bertil Pettersson? Han är förmodligen Sveriges roligaste, kanske den mest absurde, och knäppaste författare som man bör läsa då man är på uselt humör och deprimerad och vill komma tillbaka till livet med ett eller flera leenden.

BP är född 1932. Numera bosatt i Malmö. Har gett ut mängder av diktsamlingar och prosaberättelser. I vår kommer hans nya bok på ellerströms: "Karl Svensson". För några år sedan kom den underbara "Haverier" (ellerströms) om ett antal mer eller mindre lyckade litterära experiment.

En favorit som jag har är hans självbiografiska roman (jag kallar den för roman) "Om allting, bland annat eller en tid i Danmark" (NoK 1997). I den finns ett kapitel som heter "Se Södertälje och sedan dö". Jagberättaren är djupt deprimerad och har bestämt sig för att slänga sig ner i Södertälje kanal som dock är frusen och han hamnar sedan hos en frisör som… Jag ska inte avslöja mer. Men det är en våldsamt bisarr existentiell episod.

Läs Bertil Pettersson! Han är en av de stora samtida svenska författarna. Och han har modet att eftersträva komik. Det är underbart.

http://www.bertilpettersson.se/