Av någon anledning tänker jag ofta på farbror Melker i Vi på Saltkråkan nuförtiden. Det är efter sådana här långa arbetsdagar som jag har haft t ex idag. Jag sparar över på USB-minnet — nästan det enda minne jag har nuförtiden — och stänger dokumentet och tänker "Denna dagen ett liv". Sen går jag in i badrummet och droppar Visine för trötta ögon i ögonen, rullar en cigarrett, tar på mig kappan och snubblar halvblind ut i uterummet och förgiftar lungorna, och tänker lite till på farbror Melker. På hur trött och gammal han såg ut och hur snurrig han var.

 

Ja, jag har blivit snurrig. Igår när jag skulle lämna tillbaka böcker på biblioteket i Rydsgård insåg jag att jag har förlagt en biblioteksbok. Detta har aldrig hänt förut. Jag visste att det var elva böcker (jag vet, det låter som rena hetsläsningen, men flera var faktaböcker som jag bara har läst delar av) jag skulle lämna, men kunde bara hitta tio. Så jag tog de där tio med mig till biblioteket, fick dem avregistrerade och bad den för dagen något stressade men mycket vänliga bibliotekarien (jag älskar bibliotekarier!) att kolla vad det var för bok som fattades. Jo, det var Clarence Craafords "En bok om borderline". Och han trixade fram en bild av den på datorskärmen eftersom han menade att det kanske kunde göra det lättare för mig att hitta den (det är därför jag älskar bibliotekarier; så tjänstvilliga och godhjärtade och mån om både böcker och människor) och det borde det ha gjort, för jag hade fått för mig att den var grön, men det visade sig att den var beige och brun. Och jag hem och letade. Men den finns bara ingenstans. Nu har jag skrivit en lapp om att jag ska leta igenom bilen, för jag KAN ha haft den med mig när jag lämnat tillbaka böcker vid något tidigare tillfälle, och kanske gjort en kraftig inbromsning så att den har glidit ner och gömt sig under nåt säte.

 

Det är bara det att jag väldigt sällan gör kraftiga inbromsningar. Det är över huvudtaget inte ofta jag använder bromsen. Så jag fattar ingenting.

 

Vad gör man när man har tappat bort en biblioteksbok? Vad händer med en? Får man låneförbud? Hamnar i fängelse? Blir uppskickad till Lena Adelsohn Liljeroth för en uppsträckning?

 

Det var en intressant bok. När jag inte skriver gillar jag att läsa om olika sorters psyken. Det är någon sorts research, fast inte särskilt medveten, inte liksom riktad, inte så att jag vet att jag ska skriva om någon som är borderline. Det är mer ett samlande jag håller på med. Ett sånt där "bra att ha"- samlande.

 

Egentligen hade jag tänkt skriva om något helt annat idag. Jag vetifan vad bara. Jo! Här kommer en fråga: Jag fick en inbjudan via mejl idag, från Mattias M, till en bokcirkel. Men hur hittar jag denna bokcirkel? Jag behöver veta när den är? Jag blev förstås väldigt glad, tack för inbjudan!