“Giuseppe Misso öppnar den svarta boken om förhållandet mellan camorran och politiken. Författaren och gudfadern”, förklarar bisittande åklagare Franco Roberti, “har påbörjat en svår och utmattande resa för att samarbeta”.
Om den förs ända till slut kommer den att kasta ljus över den organiserade brottslighetens samröre med institutionerna. Det första kapitlet för att samarbeta påbörjades av Misso den 20 december i fjol. Han förhördes då av åklagarna Sergio Amato, Giuseppe Narducci och Barbara Sargenti, och berättade om regionalvalet 2000, då Antonio Bassolino vann över Antonio Rastrelli. Gudfadern, som hade frigivits året innan, säger att han då hade beslutat att inte längre stödja den politiska falang som han hela livet hade sympatiserat med. “Jag hade inte längre någon anledning – berättar han – att stödja partiet Alleanza Nazionale (Finis parti) och dess kandidater, som förgäves hade bett att sammanträda med mig”. Han anklagar partiet för att inte ha stött honom under förundersökningen om attentatet mot tåg 904 år 1984 (ett dåd som han efter att ha blivit dömd för det senare frikändes från av Högsta Domstolen). /…/ Han började då istället stödja kristdemokraterna, och senare beslutat att stödja De Grönas kandidat”. (Ur La Repubblica)

Jag hoppas att Misso berättar allt. Hittills har hans avslöjanden lett till flera hundra arresteringar av politiker och mafiosi. Avståndstagandet från partiet MSI tycks ha varit mer krasst än ideologiskt: han hade mer att vinna på att stödja andra partier och kände sig sviken av MSI. Fortfarande har sanningen om tågattentatet 1984 inte kommit fram. Kanske var Misso medskyldig till det, trots att han blev frikänd. Är det så, hoppas jag att han erkänner det.

Jag tog moraliska risker när jag introducerade Misso i min bok, och den goda viljan kan framstå som ett naivt (ja, naivt) pip när jag säger att jag uppsöker det som är allra farligast eftersom det är det som bränns allra mest, det jag uppfattar som centralast, mest nära en sanning som måste komma fram. Nu samarbetar Misso. Jag har ingen aning om jag har påverkat det beslutet eller inte. Men jag tycker att det är ett väldigt bra beslut.