För några år sedan arbetade jag som regiassistent och bildresearch på en dramadokumentär om Carl von Linné. Serien visades julen 2004 på SVT och ihop med serien utgavs även boken [f]Linné och hans apostlar[/f]. Både serien och boken handlar om hur Linné sänder ut unga män i världen i hans stora projekt att katalogisera den.

Nu var det inte bara växter och djur som skulle katalogiseras. Linné hölls även sysselsatt med att bringa ordning bland alla de folkslag han fick rapporter om. Han uppfann [k]Homo sapiens[/k], av latinets ord för förstånd och började ordna de olika raserna. Patagoniern, eller hottentotten som Linné skrev, var den lägsta. Europén var den civiliserande, [k]klädde sig i åtsittande kläder[/k], och [k]behärskas av moder[/k]. Smålänningar i Uppsala stod närmast Gud.

Linné var med och skapade den bild av rasers olika värde som fortfarande lever kvar idag och som gjorde att européer upplevde att de hade rätt att förslava andra folkslag. Men alla höll inte med i den rådande ordningen.

I mitt researchjobb på Kungliga Biblioteket (ja det var ett drömjobb) hittade jag en pamflett från 1792 som beskrev fasansfulla behandlingar av slavar. Se bilderna ovan.

Och visst känns det som att slaveriet var något som tillhör det förgångna. Något vi i vår civiliserade värld har lämnat bakom oss.

Eller hur?

Läste i DN idag om slaveriet i vår tid.

I boken [f]Ending Slavery[/f] av Kevin Bales beskriver författaren hur USA och Västeuropa importerar tiotusentals människor till obetalt tvångsarbete. I Indien hålls barn fångna vid vävstolar och i Västafrika utnyttjas slavarbetskraft vid bomullsodling.

Enligt honom finns det idag dubbelt så många slavar som det sammanlagt fraktades över Atlanten under hela slaveriets storhetstid.

Lika bra att trycka upp pamfletten från 1792 på nytt. Ni finner den på KB med titeln:

[f]A very new pamphlet indeed : Being the truth, addressed to the people at large. Containing some strictures…respecting the slave trade. London, 1792.[/f]

Kan vi aldrig lära oss av historien?

/daniel

Boken om Linné och hans apostlar finner du här

http://www.bokus.com/b/912735590X.html

Teveserien finner du här

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=25688

Och pamfletten, som sagt, på Kungliga Biblioteket.