Imorgon, lördag 8 dec, är det Salemmarschen. En årlig manifestation som sedan 2000 anordnas i Salem på årsdagen av mordet på en ung skinnskalle som idag blivit en martyr för flera rasistiska grupper.

Det har varit tal om att förbjuda manifestationen men polisen har nyligen beviljat fyra demonstrationer. Salems kommunpolitiker upprörs och vill stoppa hela tillställningen.

Och visst vore ett förbud det enklaste. Men då tror jag att vi är på väg i en farlig riktning. Att förhindra rasister att demonstrera på grund av deras åsikt tror jag stärker dem. Att vara förbjuden och utan att ha någon att diskutera mot, bara ha ett samhälle som tyst står vid sidan kan aldrig förändra en rasists åsikter.

Ett förbud tror jag även hotar demokratin. Vilka fler åsikter kan bli förbjudna framöver?

Frågan är svår men jag tror vi måste hitta andra lösningar.

Jag försöker motverka fördomar, rasism och främlingsfientlighet genom att skriva böcker. Och jag hoppas att du försöker på ditt sätt. För en sak är jag övertygad om: att ha rasismen som synsätt, där vi indelar människor i raser om bättre och sämre, är helt befängt.

Vad tycker du?

/daniel

Mer info om Salemmarschen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Salemmarschen