Idag, måndagen den 3:december, har FN deklarerat som den internationella handikappdagen, något jag vill belysa i dagens inlägg.

Ur Vitt på svart av Ruben Gallego

[k]Jag är en hjälte. Det är lätt att vara en hjälte Om du varken har armar eller ben är du en hjälte – eller död.[/k]

Så inleder Gallego sin bok om hans uppväxt i ”världens lyckligaste land” Sovjetunionen. Och jag vågar påstå att det är likadant i Sverige. Om du inte har en otrolig stark livskraft likt Gallego är du död, kanske inte fysiskt, men själsligt.

I mitt researcharbete inför min bok ”Det rena landet” mötte jag handikappade ungdomar med dålig självbild. De känner sig osynliga, som smittade och inga kompisar vill vara med dem. Deras negativa självbild förstärker utanförskapet och tidigt inser de att de är annorlunda. Flera har självmordstankar.

Deras föräldrar upplever vanmakt och känner sig som gnällspikar när de ständigt kräver en massa saker av skola, kommun, landsting, affärer, och bussar för att deras dotter eller son ska kunna röra sig på samma villkor som du och jag. Deras liv är en kamp. Och många gånger en Sisyfos kamp.

I arbetslivet utnyttjas handikappade av företag som spelar på människors goda vilja. Se gärna följande inslag:

http://tv4nyheterna.se/2.139?videoId=1.219146

Kan vi ändra på detta?

Naturligtvis. Genom att belysa och diskutera frågorna kan vi åstadkomma en förändring. Men det är långt kvar. När Handikappsombudsmannen HO inte ens uppmärksammar dagen så befäster de min gissning att O:et står för en nolla mer än ett ombud.

Några lästips för den intresserade.

[f]Biografier:[/f]
Vitt på svart, Ruben Gallego
David Lega- när inte armarna räcker till, Petter Karlsson
Jag är pappa till Anna, Ulf Lundén
Bryt aldrig ryggen på en söndag, Spinalskadade berättar
Född handikappad, Ingvar Norlin

[f]Facklitteratur:[/f]
Handikapp, Synsätt, Principer, Perspektiv, Magnus Tideman
Ergonomi, Sittande & Rullstolar, Bengt Engström
Omsorgsboken, Ann Bakk, Karl Grunewald

/ daniel