Äsch, teorin höll inte riktigt för prövning. Men jag drar den ändå.

För ett par år sedan blev Vincenzo Mazzarella arresterad på Euro Disney i Paris. Han var vad man brukar kalla en "superlatitante", ungefär en superunderjordensighållare: han hade lyckats undfly rättvisan länge. Men plötligt en vacker dag så åkte han dit, och det var just på Euro Disney. Mazzarella hade helt enkelt inte kunnat låta bli att göra ett besök där, trots riskerna.
Häromdagen åkte en annan camorraboss fast, Odoardo Contini. Jag vet inte hur det kom sig, men jag läste fel i en artikel och fick för mig att han också blev arresterad på Euro Disney. Så var det inte. Han arresterades i en andrahandslägenhet strax utanför Neapel. Så det mönster jag hade tyckt mig börja urskilja var inget mönster. Det är därför det är så viktigt med verklighetsprövning och dubbel faktakoll.
Hur som helst. Även om verkligheten inte håller, så är det ju aldrig fel att spekulera. Jag hade hunnit tänka följande: det finns bara en enda sak som dessa cyniska, grymma och kontrollerade herrar inte kan motstå. Det är inte Pigalle som man kanske skulle kunna tro, utan Euro Disney. De lever ju hela tiden under stor nervpress, jagade av både polis och fiender, och det är knappt att de har någon fördel av sina stora rikedomar. De är extremt mycket på sin vakt hela tiden och många visar sig aldrig ens utomhus. Så deras belöningssystem fullständigt skriker efter kickar, tröst och nöjen. Och därför, plötsligt så släpper allt och de går i barndom. "Äsch, nu skiter jag i det här". Då återvänder de till oskuldsfulla nöjen från tiden före syndafallet. Det vill säga de tillgriper inte kokain och donnor, utan Musse Pigg och kompani. Ren eufori. Polisen kniper dem vid entrén till lyckoriket.
Ja, det här stämmer ju för Mazzarella. Men det stämmer inte för Contini. Han satt isolerad i en trist lägenhet och kontrollerade sig själv och sitt imperium utan att ha något för det alls, när polisen bröt sig in och förflyttade honom till ett fängelse (varifrån en del faktiskt lyckas styra sin business ändå, men det är en annan historia).
Lärdomen man kan dra av detta är att en del camorrabossar är barnsligare än andra.