I böckerna [k]Det rena landet – En berättelse om våldtäkt[/k] och [k]Zlata Ibrahimovics dagbok[/k] flyr Zlata från kriget i Kosovo. Hon beskriver själv anledningen till det i sin dagbok:

[k]Pappa är serb och mamma är alban. I vårt land är det inte en bra kombination. Pappa är kristen och mamma är muslim. Sånt är verkligen inte bra hos oss.[/k]

När jag skrev om böckerna till en lättläst version var kriget i Kosovo slut. Det var glädjande men lite längre ned på världskartan hade ett nytt krig startat. Det behövdes inte mycket omskrivning för att anpassa historien. I stort var allt samma, även hur flyktingar tas emot i Sverige.

Under Kosovokriget införde svenska politiker regler som gjorde att vi kunde sända flyktingar tillbaka med rent samvete. Idag läser jag om hur kommunalrådet Göran Johansson vill ändra reglerna så att människor som flyr kriget i Irak med hjälp av smugglare direkt ska utvisas. Han motiverar det hela med att smugglare tjänar grova pengar på flyktingarna. Visst kan det stämma. Men hur skulle du göra om du var tvungen att fly för ditt liv och det inte finns några lagliga vägar?

Historien upprepar sig. Jag blir beklämd.

/ Daniel