På forumet finns inlägget [k]Bättre och sämre filmatiseringar av romaner[/k] som låtit mig inspireras till dagens inlägg om den läsvärda norska boken [k]Mannen som älskade Yngve[/k] av Tore Renberg. Boken passar även in under Nina Frids inlägg där hon söker efter bra kärleksromaner.

Från adlibris:

[k]Det är 1989 och det heter inte EU, det heter inte Ryssland, Pol Pot och prinsessan Diana lever fortfarande. Ingen har hört talas om sms eller Nirvana. Jarle Klepp går i tvåan i gymnasiet i Stavanger. Han spelar gitarr i rockbandet Mathias Rust Band, har palestinasjal och bestämda åsikter om det mesta. Men en dag börjar en ny kille på skolan, en riktig torrboll som lyssnar på Duran Duran och gillar tennis och pyramider. Och till sin förvåning blir Jarle kär! Vem är denne märklige Yngve med det sorgsna och vackra leendet?[/k]

I våras arbetade jag på filmatiseringen av boken. Mitt jobb går ut på att jag leder filminspelningen, sprider information och samordnar de olika yrkesfunktionernas arbete. En slags spindel i nätet på plats och en länk till kontoret. Filmen har premiär den 15 februari.

Ett första klipp från filmen finns här:

http://atvs.vg.no/player/film/12865-det-foerste-klippet-fra-mannen.html

Om du redan läst [k]Mannen som älskade Yngve[/k] finns [k]Kompani Orrheim[/k]. En prequel om Jarles uppväxt med sin alkoholiserade far i jappetidens Norge. Minst lika bra.

Trevlig läsning.

/daniel