Guide
Välkommen till Bokcirklar.se! Här finns information om hur du kommer igång med ditt cirklande.
Steg 1: registrera dig
Klicka här eller använd länken till registrering i verktygsfältet längst upp till höger och fyll i dina uppgifter i formuläret.
Under “användarnamn” anger du ditt namn. Observera att användarnamnet är det du senare kommer att använda när du loggar in. Det är också ditt @namn, om någon nämner eller vill komma i kontakt med dig. (Om du särskriver användarnamnet läggs ett bindestreck till, förnamn-efternamn). Det som kallas “name” i registreringsformuläret är ditt smeknamn på sidan. Du kan välja att ha både för- och efternamn eller valfritt smeknamn.
Steg 2: lägg upp profilbild
Mer information
Vill du gå med i en bokcirkel?
Starta en egen bokcirkel
- Gå in på “Min sida” och klicka på Skapa ny bokcirkel.
- 1. “Detaljer” – Fyll i cirkelns namn, namnge gärna med boktitel
- Beskriv cirkelns tema
- 2. “Inställningar” – Välj om gruppen ska vara offentlig, privat eller dold (tips: offentliga grupper får fler medlemmar)
- Välj vilka som får bjuda in nya deltagare
- 3. “Bokdiskussioner” – Klicka på “Nästa steg” och godkänn att du vill att denna grupp skall ha ett forum (detta behövs för att ni skall kunna diskutera med varandra)
- 4. “Bilder” – Ladda upp en profilbild för bokcirkeln
- 5. “Inbjudningar” Bjud in vänner till din bokcirkel (du behöver vara Läsvän med dem du vill bjuda in. För att bli Läsvän med någon: gå in på dennes profil och klicka på “Lägg till som vän”)
- Klart! Nu hittar du cirkeln under “Mina bokcirklar” på “Min sida” och kan skriva ett första inlägg
Funktionerna på bokcirklar.se
Läshörna
Du når den längst upp till höger på startsidan när du loggat in. I läshörnan hittar du flera av ingångarna som beskrivs nedan.
Statusuppdatering – Boktips
I rutan kan du skriva korta eller långa texter och lägga in bilder eller video – se det som en läsdagbok där du kan dela dina läsupplevelser och skriva om böcker som betytt mycket för dig (du kommer att se olika frågor som kommer upp i rutan ovanför som du kan ge svar på om du vill) . Du kan själv filtrera vilka texter du vill se i flödet. Det du skriver här är synligt för alla och publiceras under rubriken Boktips på förstasidan.
Profil
Här kan du lägga upp en profilbild, ändra ditt användarnamn och lägga till en beskrivning av dig själv.
Vänner
Du kan lätt få läsvänner genom att göra vänförfrågningar. Vännerna kan du sedan bjuda in till bokcirklar.
Bokcirklar
Alla cirklar du är med i syns under fliken bokcirklar i din läshörna. Alla öppna och privata cirklar når du via rubriken Bokcirklar i toppmenyn.
Inställningar
Här kan du byta e-postadress och lösenord. Du kan också ställa in mängden e-postnotifieringar (e-post du får om omnämningar, kommentarer etc.) Här kan du även radera ditt konto.
Bokcirklar.se för mobil & surfplatta
Om du använder bokcirklar.se på mobilen kan du lägga till en genväg på hemskärmen från mobilens eller plattans webbläsare. Bokcirklar är uppbyggd med responsiv design. Det betyder att du kan använda den på såväl mobil, surfplatta som dator utan att ladda ner särskilda appar. Det är smidigt och roligt att kunna vara med i en cirkel på tåget eller på café.
Tips
- Starta en cirkel om en viss bok eller ett författarskap. Sök gärna först i startsidans sökruta efter bokens titel, kanske finns det redan en cirkel om boken du vill diskutera?
- Skapa en bokcirkel på bokcirklar.se för din fysiska bokcirkel, passa på att diskutera böcker mellan träffarna och vad ni ska läsa nästa gång.
Ta bort ditt konto
Klicka på ”Min läshörna” och “Inställningar”. Där väljer du “Ta bort konto” för att radera ditt konto helt.
Om bokcirklar
Som läsvän på bokcirklar.se kan du föra läsdagbok, skaffa läsvänner och delta i bokcirklar. Du kan också använda bokcirklar.se som en extra mötesplats för din vanliga bokcirkel. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.
Bokcirklar.se startade 2007 på initiativ av bibliotekarie Nina Frid, och drevs vidare av Regionbibliotek Stockholm, med gemensam finansiering från övriga Länsbibliotek i Sverige och projektmedel från Statens Kulturråd, mellan 2010-2016. Från och med 1 mars 2017 ansvarar Kultur i Väst, Biblioteken i Göteborg, Litteraturbanken och Kultur i Halland – regionbibliotek för verksamheten.
Förutom alla bokcirklar och läsdagböcker har vi även gästbloggare, en lång rad författare och bibliotekarier har skrivit här.
Varmt välkommen!
Sofia Olausson, Göteborgs stadsbibliotek
Thérèse Röök & Cai Alfredson, Litteraturbanken
Elisabeth Skog, Halmstads stadsbibliotek
Maria Ehrenberg, Kultur i Halland – regionbibliotek