Välkommen till nya Bok­cirklar.se

Information till dig som har använt vår sajt tidigare.

Bokcirklar.se i ny kostym

Den tidigare sajten för Bokcirklar.se hade varit igång sedan 2007 och var i stort behov av renovering, inte minst med tanke på sajtens svarstider.

Nu har vi byggt en ny sajt där mycket känns välbekant men några funktioner har ändrats.

“Väggen”

På gamla Bokcirklar.se kunde man diskutera dels på den så kallade “väggen”, dvs. direkt under fliken “Hem”, dels i forum. Detta fungerade inte bra – när grupper hade båda typerna av diskussion så hamnade saker hela tiden fel. Därför måste alla cirklar på den nya sajten ha forum och föra sina diskussioner i dem. En del gamla cirklar saknar forum och måste därför skapa denna funktion på den nya sajten – se fliken nedan för instruktioner.

Min sida
“Min läshörna” har fått byta namn till “Min sida” och här möts du av sju olika ingångar/funktioner som du kan välja mellan. Här nedanför kan du läsa mer om dessa.

Om du har några frågor, hör gärna av dig till oss i redaktionen på: redaktionen@bokcirklar.se

Mer information

Hur lägger jag till forumfunktionen?

För att kunna diskutera i bokcirkeln behöver alla grupper ha ett diskussionsforum (vilket man inte behövde tidigare). Detta gör att de grupper som på den gamla sajten inte har haft ett diskussionsforum behöver skapa/godkänna ett sådant på den nya sajten för att kunna fortsätta diskutera.

Detta är enkelt gjort genom att göra så här:

1. Gå in på din cirkel
2. Klicka på “Hantera”
3. Klicka på “Inställningar”
4. Klicka på “Forum”
5. Klicka i “Ja, jag vill att denna grupp ska ha ett forum”
6. Klicka på “Spara inställningar”

Funktionerna på Min sida

Min sida
Du når den längst upp till höger på startsidan när du loggat in. På Min sida hittar du flera av ingångarna som beskrivs nedan.

Läsvänner
Här hittar och hanterar du dina Läsvänner och här kan du också se de Förfrågningar som du har väntande från användare som vill bli Läsvän med dig.
För att bli Läsvän med någon går du in på personens profilsida och klickar på knappen “Lägg till som vän”. Dina Läsvänner kan du sedan bjuda in till dina bokcirklar.

Läsdagbok
I Läsdagbokens skrivfält kan du skriva ner de böcker du har läst och vad du tyckte om dem.

Skapa ny bokcirkel
Här startar du en ny bokcirkel, se beskrivning ovan “Starta en egen bokcirkel”.

Aviseringar
Här finns dina meddelanden. Du kan välja mellan lästa och olästa, och du kan också markera meddelanden så att de flyttar sig mellan Läst/Oläst samt radera dem.

Mina bokcirkar
Här finns alla de bokcirklar som du är medlem i, både sådana som du har startat själv och sådana som du har gått med i. Väntande Inbjudningar kan du också se här.

Inställningar
Här kan du hantera dina profilinställningar.

 

Så här fungerar "Bokdiskussioner"
  • Gå till den bokcirkel du önskar att starta en diskussion i. (Om bokcirkeln är privat måste du först be om medlemskap i cirkeln.) Du kan även skapa din egen bokcirkel genom att klicka på ”Min sida” och sedan ”Skapa ny bokcirkel”.
  • I bokcirkeln – klicka på ”Ny bokdiskussion”
  • Fyll i önskad ämnesrubrik
  • Skriv ditt inlägg och klicka på skicka
  • Det första inlägget i bokdiskussionen hamnar överst och blir även beskrivningen för bokdiskussionen.
  • Om en användare svarar på det första inlägget hamnar detta överst i bokdiskussionen. Svar på övriga inlägg hamnar under det inlägg man svarar på.
Informationsmaterial

Hos Bokcirklar.se finns informationmaterial som du kan ladda ner här.

Ta bort ditt konto

Klicka på ”Min sida” och “Inställningar”. Där väljer du “Ta bort konto” för att radera ditt konto helt.

Om Bokcirklar.se
Hos Bokcirklar.se kan du delta i bokcirklar – egna och andras – föra läsdagbok och skaffa läsvänner. Du kan också använda Bokcirklar.se som en extra mötesplats för din vanliga bokcirkel. Alla medlemmar är välkomna att starta bokcirklar, det är helt kostnadsfritt och öppet för alla.

Här finns också inspiration till ny läsning och nya boksamtal genom Litteraturbankens bokcirkelpaket, som dessutom erbjuder nerladdning av alla böcker helt utan kostnad på Litteraturbanken.se

Förutom alla bokcirklar och läsdagböcker har även en lång rad gästbloggare skrivit här.

Bokcirklar.se startade 2007 på initiativ av bibliotekarie Nina Frid, och drevs vidare av Regionbibliotek Stockholm, med gemensam finansiering från övriga Länsbibliotek i Sverige och projektmedel från Statens Kulturråd, mellan 2010-2016. Från och med 1 mars 2017 ansvarade Kultur i Väst, Biblioteken i Göteborg, Litteraturbanken och Kultur i Halland – regionbibliotek för verksamheten.

2019 fick Bokcirklar.se ett bidrag från Svenska Akademien för att kunna bygga en ny sajt. Denna sajt befinner du dig på nu och den drivs gemensamt av Litteraturbanken, Biblioteken i Göteborg och Kultur i Halland – regionbibliotek. De förra, samt Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götaland, sitter med i styrgruppen för Bokcirklar.se

Varmt välkommen!

Thérèse Hagedorn-Oskarsson & Cai Alfredson, Litteraturbanken
Sofia Olausson, projektledare
Annica Lundgren, Göteborgs stadsbibliotek
Maria Ehrenberg, Kultur i Halland – regionbibliotek
Örjan Hellström, Förvaltningen för kulturutveckling, Västra Götaland