• Vad handlar Vajlett och Rut om?
  Vajlett och Rut är en relationsroman om två kvinnor i Västerbottens inland, i mitten på förra seklet. Om hur det var och är att tvingas bryta mot normen för att vara sann mot sig själv. Boken berör flera intressanta teman såsom till exempel skolan, religion och förbjuden kärlek i 1950-talets Sverige.

  Vajlett kommer som ung småskollärarinna till byn Granträskåsen i Västerbotten. Året är 1949. I byn är pingströrelsen mycket stark. Adalbert Andersson, som är skolstyrelsens ordförande, är ledande i församlingen och gör allt han kan för att detaljstyra den nya lärarinnans arbete enligt de regler som gäller för de troende. Detta finner sig inte Vajlett i och hennes situation blir inte lätt. Som yrkesarbetande kvinna, som dessutom inte är med i församlingen, blir hon mycket ensam. Som tur är finns Astrid i affären att prata med. När sedan Rut, som fått tjänsten att sköta post och telefon i byn, flyttar in förändras situationen. Vajlett och Rut närmar sig varandra och blir vänner. Närheten dem emellan växer sig starkare och blir alltmer förbjuden. Vajlett och Rut är en realistisk tidsskildring av livet på landsbygden i norra Sverige i mitten på förra seklet, fylld med värme och vemod. Porträtten av de båda kvinnorna som ensamstående yrkesarbetande är finstämt ömsinta. (Källa: Alex författarlexikon)

  Vad handlar Roger och Rebecka om?
  Den blev så kort, Vajletts och Ruts gnistrande tid tillsammans. Sedan Roger kom måste hemligheten behållas, till varje pris. Annars kan Rut förlora sonen, och Vajlett sitt arbete.

  Roger trivs inte i byn, men så kommer Ingeborg, och hennes dotter Rebecka, tillbaka. Ingeborg, som enligt byhistorien gått ner sig på Ingeborgsmyran. Sanningen är att hon blev gravid och ivägkörd av sin far, men nu är han död och hon återvänder. Rebecka blir Rogers vän. De är de enda i byn som saknar syskon och pappor.

  I skolan regerar magister Forsberg. Han är intresserad av Vajlett och skulle kunna avslöja Vajletts och Ruts kärlekshistoria. Bland byns vuxna är han en självklar auktoritet, men barnen är rädda för honom. Hans undervisningsmetoder är helt annorlunda än Vajletts, men ska hon våga säga ifrån? Vajlett funderar på att flytta, glömma Rut och de förbjudna känslorna och bli en alldeles vanlig ogift skolfröken igen. Tills en maskeradfest får henne att förstå att vägen tillbaka är stängd.

  Lite om författaren:
  Karin Alfredsson
   är en av vår tids största kvinnorättsförfattare. Hon har varit verksam som journalist i drygt 40 år, bland annat på Aftonbladet och SVT. Hon bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man?, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. 2006 fick hon Svenska deckarakademins debutantpris för 80 grader från Varmvattnet. Karin är flitigt anlitad moderator och politisk utfrågare. Hösten 2017 gjorde hon comeback efter sex års paus från det skönlitterära skrivandet, med romanen Skrik tyst så inte grannarna hör, nominerad till Årets bok 2018. Karin Alfredsson kommer ursprungligen från Lycksele.