• Här kommer veckans uppdrag:

  Välj ut varsitt stycke eller mening i boken som ni fastnat för och berätta varför. 

  • Jag började läsa boken nu på min lunchrast och fick en så omedelbar igenkänning direkt i första meningen:

   “På ett ställe där människor studerar en. Ett ställe där det syns att jag är ny. Jag får förklara mig i mataffären: ja, jag bor här, jag har flyttat hit”

   År 2000 flyttade jag och min familj ut från Storstan till landet. Människornas blickar, avvaktande, nyfikna, frågande. Vem är du? Vad gör du här? Och varför? Jag är redan fast i boken!

  • Mitt första citat knyter an till Elinors här ovanför:

   “De flesta som bor här är födda här, de andra har fått ge sin förklaring. Man kommer inte bara hit och man smälter inte bara in. Att flytta härifrån kräver ingen förklaring.”

   Det verkar alltså vara så att den som flyttar till ett mindre ställe får förklara sig och stå till svars för det, men att flytta därifrån kräver ingen förklaring. Jag har själv gjort tvärtom, flyttat från en mindre stad till en större, och jag upplevde inte att det krävde någon förklaring.

   Ett annat stycke som jag fastnade för känns så sorgligt deprimerande. Eller så beskriver det bara hur det är att leva i nuet …?

   “Det finns inget sen. Bara i morgon och kanske nästa vecka, men jag tittar inte längre fram. Jag vet inte vad jag skulle titta efter.”

   Kan inte låta bli att också citera mitt favoritkapitel i boken som jag tycker är lite skojigt:
   Kapitel 83: “Jag kommer aldrig att svara med en inandning.”
   Snacka om kort kapitel!