• Då är det måndag 29 april och veckans fråga lyder så här:

  Fundera över huvudpersonen i boken. Hur beskrivs hon? Väcker hon ert intresse? Finns det andra karaktärer i boken som ni blev intresserade av och vill diskutera?

  • Personen i fråga känns fruktansvärt tråkig. När jag läser så tänker jag: när ska hon få blomstra. Jag hoppas att de nya människor som hon mötet ska väcka något i henne, men nej inte än i alla fall. Jag skulle säga att omgivningarna är mer intressant av den anledningen att jag lever i ett liknande samhälle. Igenkänningsfaktorn är stor.

   • Jag gillar att hon har “stannat upp” och inte kastar sig in i förhållanden eller funderar kring jobb eller barn. Jag tänker att hon (än så länge) är någon sorts romantisk bild av norrlänningen. Försöker vara sig själv, lite som i öl reklamen.

    Det jag måste protestera emot är dock att hon är lite utfryst eller att man ifrågasätter att hon flyttat dit. Min erfarenhet är att människor i avbefolkade byar brukar bli vansinnigt förälskade i människor som vill flytta dit.

  • Ja, kanske är hon tråkig men samtidigt fascinerar hon mig. Hon måste verkligen ha velat lämna storstadslivet eftersom hon stannar kvar i det lilla samhället trots att relationen till pojkvännen tog slut redan på vägen dit. Hon stannar fast hon är ensam och vilsen och verkar inte heller vara en person som tar egna initiativ, utan hon låter helt enkelt dagarna gå sin gilla gång. Kanske är det just det hon vill?

   ”Jag har inte lämnat något. Så tänker jag. Men jag har inte heller sökt mig just hit. Ändå är det här jag är.” (s 103)

   Jag tycker också att man kommer henne ganska nära eftersom boken är skriven i jag-form. Det blir så personligt, som att höra hennes tankar.

   • gillar också jagformen men jag vet inte om jag håller med om att hon ogillat storstaden? Hon verkar tvärt om ganska neutral, till exempel när dom diskuterar detta på festen.