• Presentation av författaren Stina Jackson och boken Silvervägen (källa: Alex författarlexikon):

  Den svenskamerikanska författaren Stina Jackson (eg. Stina Olofsson-Jackson) föddes och växte upp i Skellefteå, där hon tog studentexamen på Anderstorpsskolan 2002. Två år senare flyttade hon till Stockholm för att studera vidare, men arbetade samtidigt på bl.a. Statoil och Pressbyrån. Under åren i Stockholm fick hon via internet kontakt med amerikanen Robert Jackson i Denver, Colorado, och 2006 flyttade hon dit och gifte sig med honom. Hon har i dag dubbelt medborgarskap, och är bosatt med maken i Denver.

  Efter att ha varit anställd på handelskammaren i Denver studerade Jackson historia vid Colorado University, och tog en B.A.-examen cum laude i historia 2012. Hon fortsatte studera, nu juridik, men efter att han gjort en praktikperiod hos domaren Neil Gorsuch – av president Donald Trump utsedd till domare i högsta domstolen 2017 – hoppade hon av och tog istället ströjobb som bl.a. receptionist, forskningsassistent och juridisk assistent. Under en depressionsperiod uppmanades hon av maken att istället ägna sig åt sitt stora intresse: att skriva.

  Ett första romanförsök refuserades av flera förlag, men Bonniers blev intresserade, och bad henne återkomma. Det gjorde hon med manuset till kriminalromanen ”Silvervägen” (2018). Inspiration fick hon av den beryktade vägsträcka på Highway 16 i Kanada som kallas Highway of Tears. På denna har ett stort antal kvinnor försvunnit sedan 1970, och i många fall har försvinnandena aldrig fått någon förklaring. Vägen, och de bygder den passerar genom, påminde starkt Jackson om den del av riksväg 95 genom hennes egen barndomstrakt i Västerbotten som är känd som Silvervägen.

  Romanens huvudperson är Lelle, en man som offrar allt för att försöka finna sin tonåriga dotter Lina som försvann spårlöst på Silvervägen några år tidigare. Under sitt letande kör han gång på gång vägen fram och tillbaka, talar med alla han möter, söker genom skogar och ödehus utan att hitta något spår. Däremot träffar han en ung flicka, Meja, som söker en mening med sitt liv i en dysfunktionell omgivning. De två bildar ett udda par, och slutligen kan också Linas öde fastställas.

  Romanen innehåller mycket lite våld. Istället är det en ömsint, melankolisk skildring av en norrländsk glesbygd, med udda karaktärer som i många fall står utanför samhället. Stämningen präglas av ensamhet, melankoli och sorg. Många recensenter fäste sig särskilt vid det goda språket – smått sensationellt moget för att ha skrivits av en debutant.

  ”Silvervägen” väckte ovanligt stor uppmärksamhet då den publicerades. Den jämfördes i positiva ordalag med bl.a. danskan Ane Riels flitigt prisbelönta kriminalroman ”Kåda” (2015, Harpiks), och inom loppet av några månader såldes översättningsrättigheterna till bortåt tjugo språk. Svenska Deckarakademin (som mycket sällan nominerar en debutroman i genren till sitt pris för årets bästa svenska deckare) hade med den på sin nomineringslista – och den vann.

  Artikeln skriven av: Bibbi Wopenka. Publicerad: 27 november 2018