• Bokcirkeln närmar sig sitt slut, på fredag postar vi denna cirkels sista fråga!

  Senaste tiden har manifestationer och våldsamma kravaller ägt rum i USA efter att en svart man dödades vid ett polisingripande och svarta människors rättigheter har uppmärksammats runt om i hela världen. Vilka tankar/känslor/frågor väcker den här boken hos dig sett till sammanhanget?

  • “I dessa tider” (som man säger om allt nu) är det omöjligt att läsa den här boken och inte tänka på George Floyd och BLM-rörelsen. Jag tycker berättelsen är perfekt komponerad för att läsaren ska känna känslor av sorg, ilska och att allt känns otroligt orättvist. Det är smärtsamt påtagligt hur ett liv kan förintas så snabbt och så oåterkalleligt.

   Jag läste SvD-recensionen av boken där det står att “slutet kommer lite väl abrupt” men det håller jag inte alls med om. Det är ju det som är grejen. Eller vad tänker ni?

   • Det håller jag inte heller med om, just denna scenen och det abrupta slutet va så otroligt kraftfullt, det knockade mig verkligen. För mig blev den här boken, och framförallt slutscenen, en väldigt stark upplevelse just i förhållande till BLM. Det blev så verkligt att många behöver ha total kontroll på sig själv och sin omgivning för att inte väcka misstanke eller i värsta fall råka ordentligt illa ut.

    Berättelsen är verkligen perfekt komponerad för att väcka alla dessa känslor du beskriver Johanna, och Jacqueline är så skicklig så det gör hon garanterat medvetet, inklusive att lämna oss krossade när boken hastigt tar slut efter Jeremiahs död.