• Ser att några bokcirklare har tillkommit, kul! Det är bara att hoppa in och svara på gamla och/eller nya frågor. Det går jättebra att komma med egna frågor med!

  Nu kommer några fler frågor att tänka kring, den här gången snöar vi inte lite på bokens karaktärer.

  Vad tycker ni om de olika karaktärerna?
  Finns det någon karaktär som ger större intryck på dig än någon annan? 

  • Jag tycker så mycket om Jeremiah. På ett sätt kanske han är “för” god, en för bra person liksom, för att vara en femtonårig kille, han resonerar vuxet kan jag tycka, men jag tycker inte det gör något. Han är liksom komplex på andra sätt. Och jag tycker ju väldigt mycket om honom och vill ju lära känna honom mer hela tiden.

   En annan grej, jag visste inte att den här boken egentligen kom ut 2006 men det här är första gången den översätts. Temats relevans har ju inte devalverats på femton år i alla fall..

  • Jag tycker om både Jeremiah och Ellie. Jag känner att de är ganska olika på en del sätt vilket är intressant eftersom det ger en större kontrast mellan de olika kapitlena när man håller på och läser. Jag håller med om att Jeremiah resonerar vuxet mellan Ellie är mer av en typisk tonåring som står för det hon känner och tycker. Än så länge så tycker jag att jag inte har lärt känna dem jättebra vilket jag verkligen ser fram emot att göra!

  • jag gillar båda huvudkaraktärerna i boken och hur man får följa dem i vartannat kapitel. Håller med om att Jeremiah känns vuxnare i sättet än Ellie som beskrivs mer tonårsaktigt.

  • Jag gillar karaktärerna sååå mycket. Jag gillar att bådas familjerelationer är komplicerade.

   Nej det märks verkligen inte att den är från 2006, det var inget i boken som jag reagerade över kändes gammalmodigt.

   Jag har kommit ganska långt i boken och känner inte riktigt att jag har kommit Ellie och Jeremiah nära än heller. Det finns en distans på något sätt. Någon annan som känner samma?

  • Vad tänker ni om att Ellies kapitel är skrivna i förstaperson och Miahs i tredjeperson? När jag kom till bokens andra del tänkte jag att Woodson kanske skulle byta på perspektiv men så blev det inte. Det hade varit ett ganska intressant grepp tror jag.

   Jag tycker att författaren skildrar de båda huvudpersonerna på ett fint sätt, som att de ibland är mer mogna och reflekterande och ibland mer impulsiva, lite som många kan vara i den åldern.

   • Den där distansen som ni beskriver tycker jag också mig känna när jag läser och jag vill liksom få veta mer mer mer om J och E. Samtidigt tycker jag mig ändå få lära känna dem ganska bra. Det är så fint beskrivet om det där pirret man känner kring en person som man är kär i. Den där första förälskelsen. Tycker att Woodson fångar det på ett bra sätt liksom. Jag blir berörd av hur de reflekterar kring hudfärg i sina egna tankar och med varandra. Hur de står upp för varandra. Jeremiahs liknelse av personers blickar och attityder som regn var väldigt fint och sorgset på samma gång. Också hur man får/ ska/bör röra sig/bete sig i olika miljöer skildras stark (särskilt Jeremiah) och jag blir frustrerad och ledsen emellanåt.

   • Det hade jag inte ens reflekterat över Björn! Att Ellies kapitel är skrivna i första person och Miahs i tredje. Varför? För att det på något sätt därför utgår från Ellie? Hennes kapitel är det första och sista…Intressant!! Jag såg dom som lika viktiga när jag läste dock.